Guvernul spaniol a prezentat un proiect de lege împotriva risipei alimentare, cu amenzi de până la 60.000 euro

Guvernul spaniol a prezentat un proiect de lege împotriva risipei alimentare, cu amenzi de până la 60.000 euro
scris 8 iun 2022

După Franța sau Italia, guvernul spaniol a prezentat un proiect de lege împotriva risipei alimentare, ce prevede în special amenzi împotriva restaurantelor și supermarketurilor care aruncă alimente, informează AFP.

"Într-o lume în care, din nefericire, foamea și malnutriția există, aceste subiecte apasă pe conștiința tuturor", a declarat ministrul agriculturii, Luis Planas, după ședința de guvern, scrie Agerpres.

Urmărește-ne și pe Google News
EXCLUSIV Ministerul Muncii face calcule pentru o majorare cu până la 10% a pensiilor CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Ministerul Muncii face calcule pentru o majorare cu până la 10% a pensiilor

Textul, ce va trebui aprobat de parlament, are ca obiectiv reducerea cantității actuale de 1,36 milioane de tone de alimente și băuturi aruncate de spanioli în fiecare an, ceea ce reprezintă o pierdere de 250 euro per locuitor, potrivit guvernului.

Supermarketurile și restaurantele vor trebui să stabilească mecanisme prin care să doneze produsele nevândute unor ONG-uri sau bănci de alimente.

Dacă alimentele respective nu mai sunt apte pentru consum, vor trebui transformate de industrie în sucuri sau dulcețuri, de exemplu. În ultimă instanță, restaurantele și supermarketurile vor trebui să se asigure că alimentele vor servi ca hrană pentru animale sau vor fi transformate în compost.

De asemenea, restaurantele vor trebui să le pună gratuit la dispoziție clienților ambalaje pentru a lua acasă resturile alimentare, o practică încă puțin răspândită în Spania.

Proiectul de lege prevede amenzi între 2.001 și 60.000 de euro pentru nerespectarea acestor măsuri.

Consumatorii nu vor fi supuși amenzilor, ci vor fi vizați de campanii de sensibilizare.

Alte țări, precum Italia și Franța, au adoptat în ultimii ani măsuri destinate să lupte contra risipei alimentare.

În ce o privește, Uniunea Europeană s-a angajat să reducă la jumătate risipa alimentară până în anul 2030, atât în industrie, cât și la consumatori, în conformitate cu obiectivele ONU.

viewscnt
Afla mai multe despre
spania
alimente