Comisia Europeană a aprobat înscrierea produsului românesc "Sardeluță marinată" în registrul Specialităților Tradiționale Garantate (STG), informează un comunicat de presă al Executivului comunitar.
Potrivit sursei citate, "Sardeluța marinată" este obținută prin marinarea șprotului, putând rezulta trei varietăți diferite în funcție de marinada folosită. După adăugarea vinului, uleiului de floarea soarelui sau a uleiului de floarea soarelui cu ardei iute la șprotul marinat și aromat cu diferite ingrediente, produsul capătă gusturi distincte, cu calități organoleptice specifice.
În mod tradițional, următoarele ingrediente sunt folosite pentru marinarea peștelui: sare neiodată, oțet de vin, vin alb, zahăr, ulei de floarea soarelui, praf de boia dulce, ardei iute, boabe de piper negru, foi de dafin, ardei iute, ardei iute și semințe de coriandru, scrie Agerpres.
Denumirea produsului indică specificul materiei prime - șprotul fără cap și eviscerat - și modul de preparare (marinare).
La nivel european, România are recunoscute și protejate 13 produse, din care 11 cu Indicație Geografică Protejată (IGP): Magiun de prune de Topoloveni, Salam de Sibiu, Novac afumat din Țara Bârsei, Scrumbie afumată de Dunăre, Telemea de Sibiu, Cârnați de Pleșcoi, Cașcaval de Săveni, Salata cu Icre de Știucă de Tulcea, Plăcintă dobrogeană, Pită de Pecica, Salinate de Turda, unul cu Denumire de Origine Protejată (DOP), respectiv Telemea de Ibănești și un alt produs cu Specialitate Tradițională Garantată (STG) - Salată tradițională cu icre de crap.
Alte produse identificate pentru o posibilă înregistrare la nivel european sunt: respectiv Telemea de Vaideeni, Brânză de burduf de Bran, Gem de rubarbă, Brânza de Gulianca, Virșli de Hunedoara, Salam de Nădlac, Usturoi de Copălău, Ceapă de Pericei, Șuncă ardelenească, Varză de Toboliu, Bere nemțeană, Cobză cu păstrăv afumat de Valea Putnei, Covrigul muscelean, Prune afumate de Sâmburești, Cârnați oltenești, Mere de Voinești etc.
Dintre cele 1.760 de produse alimentare din statele-membre, înregistrate în sistemele de calitate europene, doar 13 sunt produse alimentare românești.