Tudor Aposteanu, fondatorul restaurantului și francizei Tudor Gourmet Burgers, își poveștește experiența pe care a avut-o timp de un deceniu ca antreprenor în industria de HoReCa, făcând referiri atât la angajați, cât și la legislație, livratori, dar și piață per ansamblu. Concluzia este, potrivit acestuia, că HoReCa va fi profitabilă fie pentru jucătorii foarte mari, fie pentru cei foarte mici, în timp ce business-urile de mijloc vor dispărea.
Recent, Profit.ro a anunțat că Tudor Aposteanu a închis ultimul local fizic rămas al Tudor Gourmet Burgers, urmând să se concentreze pe extinderea francizei și producția de sosuri.
„Planurile mele nu mai sunt HoReCa. Este o industrie mizeră, care se va reduce la globalizare. Dacă vrei să supraviețuiești pe piață, trebuie să ai cel puțin o finanțare în spate sau un turnover de câteva milioane de euro. Tot ce e mic va fi gourmet și vor fi locații doar mici și doar foarte mari. Această clasă de HoReCa (n.red. de mijloc) o să dispară în maximum 5 ani”, spune, într-o discuție cu Profit.ro, Tudor Aposteanu.
CITEȘTE ȘI SMYK, recent preluat de Accession Capital Partners, continuă extinderea în RomâniaHoReCa în România, adaugă el, "se va duce în cap". Vor rezista pe piața doar business-urile mari, precum lanțurile de restaurante, dar și shaormeriile, pentru că, potrivit acestuia, „suntem o țară de shaormiști”.
„Tot ce e gourmet va rezista - sau bistro-urile mici - doar cu implicarea directă a celui care investește. Cine e mare și va dori să dezvolte trebuie să investească milioane ca să țină cel puțin locația până când va ajunge la un breakeven. Chiriile sunt din ce în ce mai mari, oamenii au pretenții.din ce în ce mai mari.
HoReCa e o piață care va dispărea. Vor rămâne doar cei mari și cei foarte mici, iar cei din zona de mijloc nu vor mai exista, din păcate. S-au închis foarte multe locații bune. Dacă nu vii cu un capital foarte mare în spate să le ții, toate se vor închide pentru că așa e și clasa socială. Consumatorii restaurantelor medii vor mânca foarte ieftin sau foarte scump. Asta e direcția în care se îndreaptă lucrurile. Dar, HoReCa e ceva dezastruos”, preconizează Tudor Aposteanu.
Celor care-și doresc o afacere în HoReCa, el le recomandă să deschidă un restaurant „cât mai mic, specializat, nișat, nu locație mare, italienesc, paste”.
Tudor Aposteanu face referire și la recentele modificări legislative care impactează și industria HoReCa, afirmând că „mărirea taxelor în plină inflație și scumpiri nu o să facă decât să sporească evaziunea fiscală”.
„Nu o să-și mai plătească nimeni taxele, pentru că nu-și mai permite. Dacă își plătesc taxele și declară tot, nu mai supraviețuiesc. Iar interesul lor e să trăiască, și ei, și cei din jurul lor. Creșterea TVA de la 5% la 9%, la 19%, deja în HoReCa a sporit evaziunea fiscală.
CITEȘTE ȘI Gheorghe Dobra părăsește poziția de director general al Alro pe care o ocupa de peste 30 de aniLumea trebuie să înțeleagă că, așa cum unii își văd interesul, iar legile le fac pentru că trebuie, și cei care vor să activeze trebuie să-și vadă interesul. E de datoria statului să angajeze Antifrauda și să mă alerge și e de datoria mea să trăiesc bine. E o luptă de-a șoarecele și pisica pe care ei au infuzat-o.
Adică, tu-i permiți lui Glovo să încaseze 30%, în loc să plafonezi asta? Tu scoți bani din țară cu găleata. Banii toți se duc la fondurile de investiții din afară țării. Vorbim de miliarde de euro scoase afară din țară”, susține acesta.
Motivul principal pentru care majoritatea restaurantelor vor fi închise, adaugă el, este calitatea, care scade în clipa în care nu mai e forță de muncă.
„Mâna de lucru e foarte proastă. Nu mai avem nici mână de lucru. Tot ce a fost calitativ a plecat în afară. Ospătarii fură foarte mult, majoritatea se droghează sau joacă la păcănele, sunt niște inapți din toate punctele de vedere. Nu poți să ții un om angajat și să-ți plătești taxele la Glovo și la stat, impozit, TVA și să ai și un profit. E imposibil.
Oamenii sunt din ce în ce mai neserioși. Tot ceea ce se gândesc e hoție, să fure, de făcut nu fac nimic toată ziua, stau pe Instagram și TikTok. Locurile care-și permit să angajeze sunt lanțurile mari”, susține Tudor Aposteanu.
CITEȘTE ȘI PepsiCo - MESAJ legat de localizarea producției de băuturi în Grecia și impactul asupra României„Eu planuri pentru HoReCa nu mai am. Mi-au ajuns și angajații de proastă calitate, iar Glovo te obligă mai nou contractual să lucrezi cu livratorii lor, care sunt ceva sinistru. Sunt niște nespălați, mizeri.
Eu nu puteam să livrez cu livratorii lor pentru că m-au înjurat clienții. Adică am plătit pe niște pungi să arate într-un anumit fel și lucrez la ambalaj de ani de zile să arate bine și ajunge ca din mașina de spălat, cu jumătate de oră întârziere că au prea multe comenzi, ba că nu găsesc adresa, ba că sunt nespălați, că miros urat. Nu, e ceva sinistru”, mai susține antreprenorul.