Comisarii de la Protecția Consumatorilor au dat, până în prezent, amenzi în valoare de 117.000 de lei în urma unor controale la administrația mall-ului Sun Plaza, la hipermarketul Cora și la opt restaurante din același complex comercial. Totodată, au fost retrase de la consum peste 500 de kilograme de produse alimentare, în cazul a șase unități fiind oprită temporar activitatea.
Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a anunțat că a început, sub genericul "Academia Comisarilor", acțiuni de control în care comisarii începători au posibilitatea să se specializeze. Astfel, a fost verificat modul în care 10 operatori economici care își desfășoară activitatea în centrul comercial Sun Plaza - dintre care 8 unități de alimentație publică, administrația mallului și hipermarketul Cora - respectă legislația în domeniul protecției consumatorilor, scrie News.ro.
Ca urmare, unităților de alimentație publică li s-au aplicat, până în acest moment, sancțiuni contraventionale în valoare de 117.000 lei și un avertisment, verificările nefiind încă finalizate. De asemenea, au fost oprite de la comercializare și retrase de la consum circa 540 de kilograme de produse alimentare, în valoare de aproximativ 14.000 de lei.
Totodată, a fost oprită temporar prestarea serviciilor, până la remedierea deficiențelor, pentru 6 unități și s-a propus închiderea temporară a unității pe o durată de cel mult 6 luni pentru 4 unități, între care și hipermarketul Cora, din mall.
Pe lângă hipermarketul Cora și Administrația Mallului, controale au fost făcute la restaurantele Dristor Kebab, Uncle John, Rustic, Li Wu, Taxim, Imbiss Grill, Golden Woks și Lebanese Food.
Printre neregulile găsite se numără: prezența unui strat de praf gros pe elicele sistemului de răcire al congelatorului în care erau depozitate alimente, utilizarea unor spații de depozitare improprii și neigienizate, cu depuneri importante de rugină și praf, utiizarea unor vitrine frigorifice cu grad avansat de uzură, pline de rugină, praf și grăsime, cu vopsea exfoliate și neigienizate, existenta în spațiile de depozitare și agregate frigorifice a unor alimente fără date de identificare și caracterizare, astfel încât să se poată stabili conformitatea acestora, folosirea unor frigidere deteriorate și neigienizate, cu rupturi si strat de praf, cu chederele de la uși deteriorate, utilizarea uleiului uzat pentru prăjire, cu culoarea modificată, necompletarea graficului pentru schimbul de ulei, decongelarea produselor la temperatura mediului ambiant, utilizarea unor bureți de sârmă, pentru vase și a unor ustensile (cuțite) neprofesionale, nerespectarea temperaturii de depozitare a preparatelor culinare calde, respectiv minimum + 60 grade Celsius, lipsa informării referitoare la alergenii pe care îi pot conține produsele alimentare, lipsa informării referitoare la produsele care provin din materii prime congelate, sosurile folosite la prepararea produselor nu erau etichetate cu denumire si data durabilitatii minimale.