Consiliul Concurenței a sancționat șase companii de pe piața de carte. Librăriile Cărturești, amendă de milioane

Consiliul Concurenței a sancționat șase companii de pe piața de carte. Librăriile Cărturești, amendă de milioane
Profit.ro
Profit.ro
scris 21 aug 2024

Consiliul Concurenței a sancționat șase companii active pe piața furnizării de carte, precum și Asociația Editorilor din România (AER), cu amenzi în valoare totală de 5,967 milioane lei (aproximativ 1,2 milioane euro) cu argumentul de participare la o înțelegere anticoncurențială.

Amenzile au fost aplicate astfel:

Urmărește-ne și pe Google News

·         Curtea Veche Publishing S.R.L.                                           422.220,85 lei

Evenimente

24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a. Parteneri: ACUE, ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
30 septembrie - Eveniment Profit.ro e-commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a. Parteneri: ARB, CEC Bank, ContentSpeed, eMag
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-al Parteneri: ACUE, Electrica Furnizare, Raiffeisen Bank
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris Romania

·         Nemira Publishing House S.R.L.                                          324.636,37 lei

·         Humanitas S.A.                                                                    365.718,84 lei

·         Publica Com S.R.L.                                                              174.677,34 lei

·         Direct Client Services S.R.L. (Librăriile Cărturești)           3.982.290,66 lei

·         Librăriile Humanitas S.A.                                                     582.362,94 lei

·         Asociația Editorilor Din România                                        115.696,04 lei

Autoritatea de concurență a constatat, în urma unei investigații, că cele șase companii împreună cu asociația de profil din domeniu și-ar fi coordonat strategiile comerciale și au limitat comercializarea de carte către entitățile care gestionau biblioteca Bookster, în perioada 2017 – 2020.

FOTO Penny lansează în România lucrările la cel mai nou depozit, cu panouri fotovoltaice. Investiții de peste 1 miliard de euro până în 2029 CITEȘTE ȘI FOTO Penny lansează în România lucrările la cel mai nou depozit, cu panouri fotovoltaice. Investiții de peste 1 miliard de euro până în 2029

Este arătat că Bookster achiziționa cărți de la edituri și librării, care apoi erau puse la dispoziția abonaților în baza unui abonament plătit de companiile angajatoare ale cititorilor.

Editurile și Librăriile, sprijinite în demersurile lor de către AER, au considerat că activitățile desfășurate de Bookster nu se circumscriu unei biblioteci publice și că aceasta nu respecta regulile de pe piața furnizării de carte și nu plătește suficient pentru drepturile de autor, conform sursei citate.

"Noi nu ne putem pronunța asupra domeniului de aplicabilitate al altor legi, dar toate legile trebuie respectate, inclusiv legea concurentei. Editurile și librăriile trebuiau să acționeze doar prin mijloace legale pentru a-și atinge obiectivele" a declarat Bogdan Chirițoiu, președintele Consiliului Concurenței.

Heineken - amendat în România. Milioane de sticle de bere Ciuc, retrase de la vânzare CITEȘTE ȘI Heineken - amendat în România. Milioane de sticle de bere Ciuc, retrase de la vânzare

Investigația a fost declanșată ca urmare plângerii înaintate de Asociația Educație pentru Toti Copiii, în calitate de deținătoare a bibliotecii Bookster, arată Consiliul.

Legea concurenței interzice orice înțelegeri între companii și practici concertate care împiedică, restrâng sau denaturează concurența pe piața românească.

UPDATE 22 august Mesaj transmis

"Bookster nu a făcut nicio sesizare la Consiliul Concurenței.

Bookster Experience SRL, companie parte a grupului OCTRA, este o societate care acționează ca intermediar între biblioteci și oamenii care iubesc lectura.

Nu are astăzi nicio legătură cu Asociația Educație pentru Toți Copiii. A achiziționat brandul Bookster de la aceasta acum aproximativ 4 ani.

Drept urmare, Bookster nu are nicio legătură cu plângerea împotriva editurilor și investigația derulată de Consiliul Concurenței. "

viewscnt
Afla mai multe despre
carti
librarii
amenzi