Chioșcurile cu alimente vor reveni la metrou: Metrorex va putea închiria spații către firme și persoane fizice - proiect

Chioșcurile cu alimente vor reveni la metrou: Metrorex va putea închiria spații către firme și persoane fizice - proiect
scris 12 iun 2024

Metrorex va avea dreptul să închirieze părți din infrastructura publică de metrou, către persoane fizice sau juridice, cu aprobarea Ministerului Transporturilor, iar veniturile obținute ar trebui folosite pentru lucrări de întreținere, reparații și îmbunătățirea condițiilor tehnologice și de muncă, potrivit unui proiect de lege.

Practic, Metrorex va primi o derogare de la legislația in vigoare, care-i interzice acum să rețină sume din închirieri dacă activitatea sa este subvenționată de la bugetul de stat, scrie Hotnews.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
FOTO JNT Group, unul dintre cei mai mari producători de vin din Polonia, aduce primii bani la Domeniile Boieru. \ CITEȘTE ȘI FOTO JNT Group, unul dintre cei mai mari producători de vin din Polonia, aduce primii bani la Domeniile Boieru. "Vom fi ambasadorul lor!"
Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Proiectul de lege a fost pus în dezbatere publică, în această lună, de către Ministerul Transporturilor, condus de Sorin Grindeanu (PSD).

Cum este motivată măsura de a permite Metrorex să folosească banii din închirierea de spații la metrou

În nota de fundamentare se menționează că modificările legislative introduse prin OUG nr. 57/2019 - Codul Administrativ, privează concesionarul (n.a Metrorex) de posibilitatea închirierii bunurilor concesionate și limitează, la acest moment, reținerea de către acesta a veniturilor rezultate din exploatarea bunurilor atribuite în folosință gratuită prin contractul de concesiune.

„În plus, interzice titularului dreptului de administrare reținerea sumelor provenite din închirieri în situația în care activitatea acestuia este subvenționată de la bugetul de stat sau de la bugetul local. În acest sens, proiectul de lege privind organizarea transportului cu metroul constituie, în favoarea operatorului de transport, dreptul de a închiria părți ale infrastructurii publice către alte persoane fizice sau juridice, și clarifică, sub aspectul reglementării legale, situația veniturilor rezultate din închirierea acestor bunuri”, se menționează în document.

Derogările propuse de proiectul de lege ar permite Metrorex creșterea veniturilor proprii, ceea ce va avea drept consecință principală diminuarea impactului asupra efortului bugetar alocat acestui tip de serviciu public, în raport de compensația acordată în cadrul contractelor de servicii publice.

ULTIMA ORĂ Comisia Europeană a anunțat că taxele vamale impuse mașinilor electrice din China vor ajunge și la 38% CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Comisia Europeană a anunțat că taxele vamale impuse mașinilor electrice din China vor ajunge și la 38%

„Prin derogare de la prevederile art. 299 și 300 din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 57/2019 privind Codul administrativ, cu modificările și completările ulterioare, veniturile obținute din închirierea unor părți ale infrastructurii publice de metrou concesionate se încasează de către administratorul infrastructurii în scopul folosirii acestora pentru executarea de lucrări de întreținere, reparații curente și reparații capitale la infrastructura de metrou și îmbunătățirea condițiilor tehnologice și de muncă, atât din spațiile tehnice cât și din spațiile publice ale infrastructurii de metrou”, se arată în proiectul de lege.

Un alt aspect vizat de proiectul de lege îl reprezintă situația plății despăgubirilor acordate prin hotărâri judecătorești partenerilor contractuali cu care Metrorex a derulat/colaborat la realizarea proiectelor de investiții.

viewscnt
Afla mai multe despre
chioșcuri
metrorex