Reprezentanții Autorității Naționale Sanitar-Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) anunță că, în luna februarie, au făcut peste 9.300 de controale în unități din industria alimentară din toată țara, fiind date amenzi de peste 560.000 de lei pentru neregulile constatate.
Potrivit ANSVSA, direcțiile județene sanitare veterinare și pentru siguranța alimentelor, precum și a municipiului București au făcut, în februarie, 9.366 de controale în unități care se ocupă cu fabricarea produselor de morărit, a pâinii și produselor de patiserie, a altor produse alimentare, a băuturilor răcoritoare și alcoolice, precum și unități de depozitare - alimentare, semințe, legume fructe, scrie News.ro.
Controalele au vizat aspecte privind calitatea spațiilor în care produsele alimentare sunt manipulate și prelucrate, precum și cele de depozitare a materiilor prime și produselor finite, controlul dăunătorilor, evidența documentelor și a informațiilor privind sistemul HACCP, condițiile de igienă și de funcționare a unității.
Printre nereguli se numără neîntreținerea în condiții igienice a spațiilor de producție, utilajelor, ustensilelor, condiții necorespunzătoare de depozitare a produselor alimentare, etichetare necorespunzătoare, dar și comercializarea unor produse expirate.
Ca urmare a neregulilor constatate, au fost date 120 de amenzi, în valoare de 563.400 de lei.
De asemenea, în cadrul controalelor în unitățile din industria agroalimentară s-au prelevat probe conform procedurilor și Programului de supraveghere și control, urmărindu-se prezența și încadrarea în valorile maxime admise a pesticidelor, contaminanților, aditivilor și substanțelor interzise. De asemenea, s-au efectuat teste de sanitație necesare analizei gradului de igienă, probele fiind transmise spre analiză laboratoarelor arondate.