Agricola Bacău a bugetat în acest an investiții de aproape 11 milioane de euro, cea mai mare parte a fondurilor fiind direcționate către principala activitate a grupului – producția de carne de pasăre. În contextul exploziei creșterilor de prețuri la energie, Agricola va aloca fonduri și pentru instalarea de panouri fotovoltaice și o centrală termică proprie.
Grupul reprezintă un business de peste 160 de milioane de euro și este unul dintre cei mai mari jucători din piața cărnii de pasăre din România, cu un lanț integrat de producție în acest domeniu: nutrețuri, ferme de păsări și abator.
“Circa 6 milioane de euro vor fi alocați lanțului de producere a cărnii de pasăre (extindere infrastructură + construcții clădiri la abatorul de păsări, utilaje noi de ambalare, mașini frigo, etc), la Avicola Lumina, Constanța (ouă proaspete), vom aloca aproape 2 milioane de euro pentru instalarea de panouri fotovoltaice și pentru un proiect de preluare gunoi fermă în mraniță, la Europrod 1,1 milioane euro pentru utilaje noi de formare și ambalare, iar la Salbac aproape 1 milion euro pentru construcția unei centrale termice proprii”, a declarat pentru Profit.ro Grigore Horoi, președintele grupului.
CITEȘTE ȘI Ce costuri presupun investițiile în acțiuni din SUA ca Tesla sau Apple, din România? Atenție la alegerea brokerului: comision zero nu înseamnă gratis!Pentru 2022, planurile Agricola vizează o creștere a business-ului de peste 5%.
Principalele cheltuieli ale fermelor de păsări – cerealele și utilitățile - sunt acum la maxime istorice. Anul trecut, cerealele s-au scumpit cu peste 50%, iar tarifele utilităților au explodat, fiind consemnate majorări de 300-400%, cee ace pune o presiune imensă pe costuri și amenință puternic marjele de profit, avertizează Horoi.
Companiile din industria cărnii au crescut prețurile în ultimele luni, însă majorarea este plafonată de erodarea puterii de cumpărare.