Administrator de unitate din Satul de Vacanță Constanța descrie controlul ANPC care a generat scandal

Administrator de unitate din Satul de Vacanță Constanța descrie controlul ANPC care a generat scandal
scris 7 aug 2023

Administratorul unei unități din Satul de Vacanță din Constanța care a fost controlată la sfârșitul săptămânii trecute de comisarii Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a afirmat că nu a avut nicio plângere că vreun client a făcut toxiinfecție alimentară după ce a mâncat la unitatea sa. El a precizat că a fost controlat de toate instituțiile care permit buna funcționare a localului, dar niciuna nu a considerat că trebuie închisă unitatea, cu excepția ANPC.

Alexandru Pintea, administrator la Casa Ardelenească din Satul de Vacanță, a povestit, luni, într-o conferință de presă, cum au decurs controalele ANPC, scrie News.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
FOTO Cel mai vechi membru al Consiliului de Supraveghere al Hidroelectrica, fost ministru și secretar de stat, și-a dat demisia CITEȘTE ȘI FOTO Cel mai vechi membru al Consiliului de Supraveghere al Hidroelectrica, fost ministru și secretar de stat, și-a dat demisia

“La primul control al ANPC-ului mi s-a adus la cunoștință că nu am condițiile necesare pentru păstrarea cărnii. Mi s-a comunicat verbal să închidem partea din față cu sticlă, lucru pe care l-am făcut, cu măsură de oprire temporară. După remedierea problemelor și efectuarea demersurilor legale pentru ridicarea măsurilor, nu am primit niciun răspuns timp de șase zile, în condițiile în care altor operatorii economici din Satul de Vacanță li s-au ridicat măsurile de închidere temporar. Dețin toate autorizațiile de la DSV, la Primărie, la Agenția de Mediu, toate autorizațiile necesare pentru buna desfășurare a activității. La o săptămână după primul control al ANPC-ului, a revenit în control însă nu pentru a ridica măsura, ci pentru a închide punctul de lucru. Cu toate că am remediat problemele specificate la primul control, au spus că nu este bine și că trebuie să funcționăm cu grătarul în bucătărie, în condițiile în care noi suntem linie de autoservire cu specific tradițional, asta facem, noi prăjim grătare afară. Tot la acest control am fost amenințat că nu o să mai funcționez pe tot litoralul vreodată”, a afirmat Alexandru Pintea.

El a menționat că i-a fost transmis, la cel de-al doilea control, că nu are voie cu grătarul afară și trebuie pus în bucătărie.

Alexandru Pintea a explicat că angajații unității mănâncă aceleași preparate care sunt cumpărate și de consumatori.

“Această locație funcționează cu 24 de angajați la care li se asigură cazare, mâncare. Toți cei 24 de angajați consumă aceleași preparate pe care le comercializăm și consumatorilor. Nu am avut niciun angajat și nu am avut nicio plângere cum că cineva a făcut toxiinfecție alimentară sau a murit. Țin să menționez că funcționez în Satul de Vacanță de trei ani, niciodată nu am avut vreo sesizare pentru toxiinfecție alimentară, în condițiile în care în plin sezon estival servesc în plin sezon estival undeva la 700-800-900 de oameni pe seară. Nu înțeleg interesele domnului Horia Constantinescu sau domnului Paul Anghel, care de fiecare dată a fost prezent la controalele ANPC-ului și care ne amenință că nu vom funcționa în Satul de Vacanță. Primim amenințări din partea domnilor că nu voi mai funcționa în județul Sălaj, unde am o unitate care nu are nicio legătură cu sistemul HoReCa”, a mai declarat administratorul.

El s-a referit și la controlul de la sfârșitul săptămânii trecute.

“În urmă cu trei zile a venit din nou controlul de la ANPC, când a fost și scandalul mediatizat de vis-a-vis, lucru care nu s-a desfășurat în incinta unității și nu are nicio legătură cu unitatea asta. Vreau să evidențiem că noi nu funcționăm pe alee, așa cum spune domnul Horia Constantinescu, care a venit din nou cu amenințări la adresa mea, că în orice locație obținută de mine sau de familie ei vor fi prezenți pentru a închide unitățile pe care le dețin. Oriunde în țară. La cererea domnului Horia Constantinescu au venit și organele de la ANAF și Jandarmeria, încercând alte metode de intimidare. Conform registrului unic de control, pot demonstra că am fost verificat de toate instituțiile care îmi permit buna funcționare a activității, respectiv niciuna dintre instituțiile respective nu a considerat că trebuie să închidem unitatea”, a mai afirmat Alexandru Pintea.

El a precizat că anul trecut nu a fost sancționat de către ANPC, iar calitatea serviciilor oferite nu a scăzut față de 2022.

BNR a menținut dobânda cheie la 7% și se așteaptă la o dinamică economică relativ scăzută. Creșterile de prețuri, sub incertitudinile creșterilor fiscale CITEȘTE ȘI BNR a menținut dobânda cheie la 7% și se așteaptă la o dinamică economică relativ scăzută. Creșterile de prețuri, sub incertitudinile creșterilor fiscale

“Și anul trecut am avut control de la ANPC și nu am închidere, nu am avut probleme și am funcționat tot în condițiile astea. Nu am modificat absolut nimic, dimpotrivă, ne-am îmbunătățit servirea, nu am degenerat. Era tot Horia Constantinescu președintele ANPC și anul trecut”, a mai declarat administratorul de la Casa Ardelenească.

La conferința de presă a fost prezent și președintele Asociației Operatorilor din Satul de Vacanță, Mircea Ștefan, care a afirmat că agenților economici din această zonă nu le convine ca Satul de Vacanță să fie denigrat.

“Nouă nu ne convine ca Satul de Vacanță să fie denigrat. Avem colegi care au avut două grupuri de turiști de câte 40 de persoane care au refuzat să mai vină din cauza acestei influențe negative pe care a generat-o acest control. (…) Trebuie să se facă o anumită rectificare. Căsuța cutare sau societatea cutare, ei sunt în culpă. De ce Satul de Vacanță? Ce vină avem noi, Satul de Vacanță?”, a declarat Mircea Ștefan.

Comisarii Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) au controlat, vineri seara, mai mulți comercianți din Satul de Vacanță din Constanța, iar acțiunea s-a lăsat cu scandal.

Președintele ANPC, Horia Constantinescu, a declarat că echipele de control au fost înjurate și s-a aruncat cu mâncare în comisarii instituției. ANPC a descoperit că în acele unități se gătea pe trotuar, iar alimentele nu erau ținute la temperatura potrivită. Situația s-a calmat la apariția polițiștilor.

“Au fost verificați opt operatori economici, s-au aplicat 15 amenzi în valoare totală de 124.000 lei și două avertismente. S-a dispus măsura de oprire temporară a prestării serviciilor de alimentație publică până la remedierea deficiențelor constate pentru trei operatori economici. S-au făcut propuneri pentru sancțiuni complementare de închidere definitivă pentru patru operatori economici și închidere de la 6 la 12 luni pentru un operator economic”, a anunțat CJPC Constanța.

viewscnt
Afla mai multe despre
satul de vacanță
anpc