Tonul din conserve este larg contaminat cu mercur, o substanță nocivă pentru sănătate, acuză, într-un raport, organizațiile non-guvernamentale pentru protecția consumatorilor Bloom (Franța) și Foodwatch (grup european), solicitând comercianților și autorităților publice ”să ia măsuri de urgență”, inclusiv o scădere a limitelor autorizate, relatează AFP.
”Bloom a selectat aleatoriu 148 de cutii de conserve în cinci țări europene (Franța, Germania, Anglia, Spania și Italia) și le-a testat la un laborator independent: 100% dintre cutii sunt contaminate cu mercur”, relevă ONG-ul în ancheta sa.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Asociația de apărarea mediului afirmă că peste o cutie din două depășește limita maximă de mercur stabilită în cazul altor specii de pește - de 0,3 mg/kg, scrie News.ro.
”Nivelurile maxime de mercur din ton în vigoare în prezent în Europa au fost stabilite în funțcie de nivelul contaminării constate a tonului și nu în funcție de pericolul pe care-l reprezintă mercurul pentru sănătatea omului, pentru a se asigura vânzarea a 95% din ton”, relevă Bloom.
Ele au fost stabilite la 1 mg/kg la ”peștele proaspăt” și nu la produsul finit, în conservă.
CITEȘTE ȘI EXCLUSIV FOTO Spartan pregătește o extindere agresivă, inclusiv în străinătate, după ce a fost vândut: Unul din planuri - 20 de restaurante în Spania și 10 în UK cu cel care dezvoltă Decathlon și Auchan. "De acum va veni Spartan mai aproape de tine."”Acesta este motivul pentru care tonului, una dintre cele mai contaminate specii, i se atribuie o toleranță maximă la mercur de trei ori mai mare decât a speciilor mai puțin contaminate”.
Cele două ONG-uri subliniază că ”niciun motiv sanitar nu justifică această diferență. Mercurul nu este mai puțin toxic dacă este ingerat cu ton, singura care contează este concentrația de mercur a alimentului”.
SUBSTANȚE TOXICE PENTRU SISTEMUL NERVOS
Mercurul, prezent în depuneri atmosferice provenind de la centrale cu cărbune, este clasat de către Organizțaia Mondială a Sănătății (OMS) drept una dintre cele mai îngrijorătoare zece substanțe pentru sănătatea publică.
În ocean, mercurusl se amestecă cu bacterii și se transformă în - metilmercur -, un derivat și mai toxic.
”Mercurul elementar și metilmercurul sunt toxice pentru sistemele nervoase (...). După expunere, pot fi observate tulburări neurologice și comportamentale”, potrivit OMS.
CITEȘTE ȘI EXCLUSIV FOTO Hello Donuts se duce cu gogoși românești în Republica Moldova și Ungaria. Constantin Puiu, proprietar: Discutăm atragerea unui investitor. Pregătim și prima unitate stradalăÎn Franța, marca Petit Navire este arătată cu degetul, în contextul în care pe cutii este afișat un conținut de 3,9 mg/kg.
ONG-urile denunță un ”adevărat scandal de sănătate publică” și cer ”măsuri de urgență”.
Ele cer Comisiei Europene (CE) să se alinieze în privința nivelului maxim cel mai strict pe care l-a stabilit în cazul altor specii de pește, de 0,3 mg/kg..
”Cerem ca puterile publice să consolideze reglementarea și, fără să aștepte, ca distribuitorii să nu mai comercializeze decât produse sub pragul cel mai protector”, rezumă directoarea de campanii a Foodwatch, Camille Dorioz.