Sectorul industrial continuă evoluția pozitivă începută anul trecut, iar marii investitori și dezvoltatori promit atât proiecte noi, cât și extinderi ale spațiilor logistice deținute, în ceea ce pare a fi un nou record pentru piața imobiliară de profil.
Conform datelor din raportul CBRE privind sectorul industrial de real estate pe primele șase luni ale anului, mai mult de 100.000 metri pătrați de spații industriale moderne au fost livrate în România în prima jumătate a anului, iar estimările arată că, până la finalul acestui an, stocul total de spații logistice și industriale va crește cu cel puțin 350.000 mp spații de clasa A.
Conform raportului, cele mai multe cereri au venit din sectoarele transporturi logistice și retail, care sunt principalii piloni de dezvoltare pentru acest an. În prima jumătate a acestui an, 43% din activitatea de închiriere a spațiilor industriale a fost reprezentată de companiile cu activitate logistică, 27% de cele din retail, în timp ce companiile cu activitate în distribuție sau curierat și cele din industria automotive completează lista suprafețelor alocate în primul semestru.
CITEȘTE ȘI Exit: Divizia de investiții a Băncii Mondiale iese după 5 ani, pentru 9,4 milioane euro, din grupul TTS, unul dintre cei mai mari operatori de transport din țară. În acționariat - un fost ministru de FinanțePiața proiectelor industriale va mai absorbi până la finalul acestui an aproximativ 300.000 metri pătrați de proiecte, majoritatea acestora fiind deja preînchiriată sau dezvoltată în regim BTS (Build to Suit).
Cea mai mare parte a proiectelor în dezvoltare se află în continuare în București și în împrejurimi, acolo unde este concentrat și cel mai mare stoc de spații industriale din România. În regiunile Vest și Nord-Vest se află al doilea cel mai mare stoc disponibil de spații industriale din țară, urmate de zona de Sud și Sud-Est. (Chart 4, Industrial Modern Stock, raport CBRE România-Industrial Big Box, H1 2017)
Bucureștiul și Vestul României, pe punctul să atingă noi recorduri
Bucureștiul și împrejurimile se îndreaptă spre un stoc total de 1 milion de metri pătrați de proiecte industriale clasa A, în zona Capitalei fiind în construcție proiecte ce însumează aproximativ 60.000 metri pătrați. Și zonele de Vest și de Nord-Vest a României se apropie de stabilirea unui nou record, până la finalul acestui an fiind așteptate noi dezvoltări. Odată cu finalizarea proiectelor în construcție, stocul total de proiecte industriale din regiune ar urma să depășească 750.000 metri pătrați, spații exclusiv clasa A.
Sudul și Sud-Estul României completează topul celor mai dezvoltate regiuni în proiecte industriale. Aici există un stoc de circa 470.000 metri pătrați și proiecte de circa 30.000 metri pătrați aflate în plin proces de construcție, ceea ce ar urca stocul de proiecte industriale clasa A la peste jumătate de milion de metri pătrați.
Rata de neocupare a spațiilor industriale scade sub 2%
Activitatea din sectorul industrial a condus la o creștere a cererii de spații logistice, astfel că rata de neocupare a spațiilor de profil se situează la un nivel redus, de sub 2%, la nivel întregii țări.
Conform datelor CBRE, rata de neocupare în piață a scăzut cu 50 puncte de bază (BPS), la un nivel care va permite noi și viitoare investiții în sectorul de profil dar și o creștere a nivelului chiriilor, acestea situându-se la jumătatea anului la un nivel mediu de circa 4 euro/mp/lună.
“Chiar dacă rata de neocupare a înregistrat o creștere sensibilă față de intervalul 2015 -2016, aceasta a rămas la un nivel care să permită o evoluție la nivelul chiriei. Această rată de neocupare mică se datorează faptului că în piață dezvoltatorii nu se concentrează, că în trecut, pe dezvoltarea proiectelor într-un regim pur speculativ. Investitorii încep proiectele noi în bază unor pre-contracte semnate, iar pe lângă suprafețele asigurate prin pre-contract construiesc o suprafața adițională, spațiu care, până la finalul proiectului, ajunge să fie în totalitate inchiriat”, a declarat Andrei Jerca, Account Director, Industrial Services, CBRE.
Dezvoltatorii specializați în proiecte industriale au planificat investiții care ar putea depăși o suprafață de 300.000 metri pătrați în cursul anului viitor, atât în București cât și în restul țării, cu precădere în Sibiu și Brașov, dar și în zona Moldovei