Inflația costurilor de construire și faptul că de ceva timp este aproape imposibil să obții autorizații, coroborat cu efectele pandemiei COVID-19, a făcut ca livrările de clădiri noi de birouri să fie slabe, a declarat Andrei Boca, Senior Leasing Manager al Globalworth, la Conferința Profit.ro - Piața imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale - Ediția a IV-a.
Conferința a fost organizată cu sprijinul 123Credit, Cushman & Wakefield Echinox, Genesis Property, Globalworth, imobiliare.ro, Meta Estate și Nordis Group, fiind transmisă și în direct la Profit News TV, precum și pe pagina de Facebook a Profit.ro.
VIDEO poate fi văzut AICI
″Avem reînnoiri de contracte în spații existente, dar un număr foarte mic spre inexistent de chiriași noi. Și asta, coroborat și cu faptul că a fost foarte scump de construit, din <X> motive, aproape imposibil de construit legat de autorizații, din <Y> motive. Este normal să avem livrări slabe, legat și de planurile anulate de pandemie. Faptul că avem o singură clădire la livrare nu e ceva ciudat, e o consecință naturală a ultimilor ani″, a spus Boca.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
El a adăugat că, pe de altă parte, mai sunt spații disponibile în piață, care se situează în prezent la un grad de ocupare de 94%.
″Dezvoltatorii vor reveni în piață, pentru că oportunități vor fi și trebuie doar să fii bine poziționat pentru ele, să ai terenuri pentru care deții deja autorizații de construire, de exemplu. Criza din vest a adus tot timpul oportunități pentru est, pentru că sunt lucruri legate de costuri, nu doar de cele de construire, ci și de personal. Pe viitor, eu văd din nou oportunități de relocare a anumitor centre de business către România. Pentru că noi avem profesioniști și avem costuri încă rezonabile″, a punctat managerul Globalworth.
Boca a precizat că, în opinia sa, oportunități de relocare vor veni dinspre sectorul financiar-bancar.
″Eu aici văd oportunitățile, mai ales că e un domeniu într-o schimbare majoră în perioada asta și cred că nici măcar nu pot fi definite deocamdată schimbările, fiind atât de mari. Dar e nevoie de oameni care să stea în spatele acestor schimbări și de ce să nu fie de la noi? Mă gândesc la spații pentru centre de suport ale unor instituții financiar-bancare și avem exemplul ăsta în piața noastră în general, precum și în portofoliul nostru. IT-ul e un subiect deja acoperit, dar cred că mai sunt și alte posibilități pe viitor. Și mai sunt și alte segmente, adiacente birourilor, care se pot dezvolta. Suntem bine poziționați pentru orice nouă posibilitate″, a conchis Andrei Boca.