VIDEO Profit Piața de Capital.forum - Ediția a IV-a. CFO ROCA Industry: Ne este greu să menținem ritmul de 3 achiziții pe an atins până acum

VIDEO Profit Piața de Capital.forum - Ediția a IV-a. CFO ROCA Industry: Ne este greu să menținem ritmul de 3 achiziții pe an atins până acum
scris 13 iun 2024

CFO-ul ROCA Industry,  Valentin Albu, spune, la Profit Piața de Capital.forum - Ediția a IV-a, că este dificil pentru holdingul de materiale de construcții să mențină în 2024 ritmul de extindere a portofoliului înregistrat în primii 3 ani de la lansare, respectiv 3 noi companii în fiecare an.

Conferința a fost organizată cu sprijinul BCR, Bursa de Valori București, CEC Bank, Depozitarul Central, Evergent Investments, Infinity Capital Investments, ROCA Industry, Sphera Group, TeraPlast, fiind trasmisă în direct și la PROFIT NEWS TV

VIDEO POATE FI VĂZUT AICI

“De obicei, investitorii ne întreabă când va fi următoarea tranzacție. Noi ne-am propus inițial ca în fiecare an să facem 3 tranzacții pe an. În primii 3 ani asta ne-a reușit, acum este destul de dificil de îndeplinit, pentru că tot contextul este unul dificil. Ce le promitem este că întotdeauna vom încerca să le oferim și să obținem cele mai bune negocieri cu companii care sunt în buy planul nostru, să le structurăm atât de bine încât să aibă un upside încă de la intrarea în portofoliul nostru”, a afirmat Albu.

Urmărește-ne și pe Google News

El a adăugat că deși s-a contractat piața rezidențială, căreia se adresează cele mai multe dintre produsele holdingului, ROCA Industry a avut în primul trimestru o creștere a EBITDA de peste 60% și a afacerilor de 5,6%, ceea ce arată că optimizările făcute în companii încă de la intrarea în portofoliu au dat rezultate.

După preluarea de către ROCA, companiile trec printr-un proces transformațional, în mai multe etape, de la stabilirea unei echipe de management și diversificarea canalelor de distribuție și a producției la scalare, atât organic (prin investiții în utilaje noi, extinderea portofoliului și acces la noi piețe, inclusiv export) cât și prin fuziuni și achiziții.

ROCA Industry încearcă să-și reducă expunerea la segmentul rezidențial și să dezvolte produse destinate sectorului de infrastructură mare.

“Avem în plan – în strategia pe anul acesta, dar și pe termen mediu și lung - să identificăm acele tehnologii care ne pot ajuta să intrăm pe această piață și să ne diversificăm canalele de distribuție și implicit produsele, ca să putem să micșorăm dependența de zona rezidențială. Suplimentar, în zona de materiale de construcție și subsectoarele în care noi activăm există o sezonalitate a busines-ului – primul și ultimul trimestru sunt mai scăzute din perspectiva  vânzărilor. Și atunci ne ducem către alte zone, în care această sezonalitate poate fi mitigată, poate fi așezată, și exportul sau piețele noi constituie o variantă importantă în a adresa acest aspect”, detaliază Albu.

BICO Industries, de exemplu, unul dintre cei mai mari trei producători de plasă din fibră de sticlă la nivel european, a cumpărat anul trecut o companie din Lituania, pentru a avea o prezență cât mai bună pe piețele vest-europene.

Albu a remarcat, de asemenea, o temperare a creșterii prețului la materii prime, dar nu la toate – de exemplu producătorul de cabluri Electroplast din Bistrița se confruntă de la începutul anului cu o creștere constantă a prețului cuprului, ajuns acum la circa 10.000 de dolari tona. Sunt analiști care spun că prețul poate ajunge la 40.000 de euro tona, ceea ce este enorm, completează CFO-ul ROCA Industry.

ROCA Industry, primul holding industrial din România, specializat în materiale de construcții, listat pe piața principală BVB sub simbolul ROC1, a înregistrat în primul trimestru al anului o cifră de afaceri la nivel cumulat de 141,5 milioane de RON, conform raportului aferent primelor trei luni din 2024. Veniturile cumulate la nivelul companiilor productive din holding sunt în creștere cu 5,6% față de T1 2023, în condițiile unei piețe a materialelor de constructii aflată în scădere. 

ROCA Industry deține, direct și indirect, un număr de 9 jucători semnificativi din domeniul construcțiilor: BICO Industries (primul și cel mai mare producător național de plasă din fibră de sticlă și singurul producător autohton de armături din fibră de sticlă), EVOLOR (unul dintre cei mai mari jucători din industria de producție de vopsele și lacuri), ECO EURO DOORS (cel mai mare producător român de uși destinate construcțiilor rezidențiale), WORKSHOP DOORS (al doilea cel mai mare producător român de uși destinate construcțiilor rezidentiale), DIAL (producător de produse din fir metalic), ELECTROPLAST (unul dintre cei mai importanți producători de cabluri electrice), precum și producătorii de fibră de sticlă Terra, Europlas și Iranga, prin intermediul BICO Industries.

 

viewscnt
Afla mai multe despre
roca industry portofoliu