Valoarea totală a investiției în construirea unui sediu nou pentru Direcția Generală de Protecție Internă (DGPI) din Ministerul Afacerilor Interne (MAI), structura de informații, contrainformații și protecție a ministerului, s-a dublat de la inițierea proiectului, gradul fizic de realizare a lucrărilor fiind în prezent de 50%.
Actuala clădire a fostei UM 0215 (denumită de aceea, colocvial, "Doi Și-Un Sfert") datează din 1903, are doar 2 etaje și riscă să cadă la cutremur, după cum a relatat Profit.ro.
În urmă cu 3 ani, Guvernul a aprobat construirea unui sediu nou pentru DGIPI, cu 5 etaje, pe același amplasament din zona Răzoare a Sectorului 6 al Capitalei, aproape de restaurantul Golden Blitz, după demolarea actualului imobil.
Investiția a fost demarată prin Programul național de construcții de interes public sau social, derulat de Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației prin Compania Națională de Investiții (CNI), și a fost estimată inițial la 109 milioane lei cu tot cu TVA.
Sursă: Google Maps
Acum, Guvernul a aprobat aproape dublarea prețului, la 202,5 milioane lei, TVA inclusă.
Unul dintre motive este adăugarea unui etaj retras la clădire, al șaselea.
CITEȘTE ȘI FOTO Lanț de restaurante cu cea mai rapidă ascensiune din Canada, condus de cel mai tânăr manager din NHL și având în portofoliu zeci de francize ale celebrelor Wendy's și Tim Hortons, intră în România″Beneficiarul a solicitat modificări ale proiectului agreat prin studiul de fezabilitate, în vederea asigurării cerințelor și normativelor în vigoare privind securitatea națională, securitatea informațiilor, precum și asigurarea unui cadru de lucru adaptat din punct de vedere al tehnologiei disponibile pe piață, corelat cu regimul structurii și nevoia de dezvoltare și de adaptare al acestei instituții.
Dintre modificările solicitate enumerăm: realizarea unui etaj parțial – prin extinderea celor trei zone cu casele scărilor și lifturile până la fațada sud a corpului central – care să aibă o sală de ședințe pentru 145 persoane, precum și spațiile anexă, necesare acesteia (grupuri sanitare, depozitare, oficiu); recompartimentări ale spațiilor în vederea asigurării funcționalității instituției; lifturi de capacitate mai mare, respectiv 20 persoane în locul celor de 10 persoane, în vederea limitării numărului de ture efectuate de cabine și a timpilor de asteptare ai utilizatorilor, respectiv dotarea cu sistem de control acces etc. De asemenea, pe parcursul derulării proiectului, au fost identificate o serie de măsuri de optimizare a anumitor spații, lucru care a impus amenajarea și dotarea corespunzătoare a acestora″, se arată într-un document guvernamental.
CITEȘTE ȘI Tranzacție: Producător siderurgic turc cumpără un procesator de produse din oțel din RomâniaÎn plus, prețul a fost ajustat și ca urmare a inflației, în conformitate cu prevederile legale.
Gradul fizic de realizare a lucrărilor este în prezent de 50%, iar modificarea și optimizarea soluțiilor tehnice necesită majorarea duratei de execuție a investiției, cu 1 an și jumătate, menționează sursa citată.
Contractorul lucrărilor este Construcții Erbașu SA: