Un castel din Apuseni, scenă de filmare a unor secvențe din celebrul film istoric „Noi, cei din linia întâi”, a fost vândut lanțului hotelier Hilton.
Castelul de la Zlatna a fost scos la vânzare pentru prima dată în urmă cu aproape zece ani. Ulterior, în 2019, a fost preluat de o casă de licitații și scos la vânzare cu un preț de pornire de 295.000 euro.
Cumpărătorul este Hilton Romania, la prețul de 260.000 de euro, care ar urma să îl transforme într-un hotel de lux, conform Adevărul.
Hilton administrează în România unități hoteliere sub mai multe branduri în București, Cluj, Sibiu, Oradea, Iași și Sighișoara. Compania hotelieră nu a confirmat efectuarea tranzacției. Informația a fost însă confirmată de primarul orașului Zlatna, Silviu Ponoran, arată sursa citată.
Clădirea a fost folosită în anii ’80 în celebrul film de război „Noi, cei din linia întâi” regizat de Sergiu Nicolaescu, fiind grav deteriorat în timpul filmărilor, când o parte din încăperi au fost chiar incendiate.
Ulterior ar fi existat nemulțumiri cu privire la distrugerile care au avut loc la castel în timpul filmărilor, conform sursei citate.
VIDEO, la finalul materialului. Imagini pot fi văzute și în GALERIA FOTO
Castelul este așezat pe un teren de 8.800 de mp, are o suprafață construită de 1358 mp, 19 camere și un proiect de dezvoltare care cuprinde 23 de apartamente.
CITEȘTE ȘI Dacă ar ajunge roboții să dea consultanță, ce vor mai face oamenii? Despre viitorul consultanței, ce cred liderii PwC (III)Castelul, cu o estimare stabilită între 400.000 și 500.000 de euro, a fost construit între 1936 și 1939 de către Ion Gigurtu, fiul Olgăi Gigurtu (fiica fratelui lui Nicolae Bălcescu și a nepoatei pictorului Theodor Aman), fost inginer român și om politic de extremă dreapta, pro-german.
Cariera sa politică a început în 1912 când a fost ales deputat din partea Partidului Poporului. Pe 10 aprilie 1932 îl urmează pe Octavian Goga când acesta se desprinde din PP formând propria formațiune politică, Partidul Național Agrar. Din 14 iulie 1935, Gigurtu devine unul dintre liderii noii formațiuni Partidul Național Creștin, rezultat din fuziunea PNA și LANC (partidul profesorului A. C. Cuza). În iulie 1937, este nominalizat din partea Ministerului Industriei și Comerțului ca specialist în Consiliul Superior Economic. În guvernul condus de Octavian Goga între 28 decembrie 1937 și 10 februarie 1938, a fost numit de regele Carol al II-lea pentru a pregăti instaurarea regimului personal, primind portofoliul Ministerului Industriei și Comerțului. După, această experiență, șeful statului l-a reconfirmat ca membru în Consiliul Superior Economic.
Gigurtu a primit din nou portofolii ministeriale în guvernul Gheorghe Tătărescu. Este desemnat la conducerea Ministerului Lucrărilor Publice și Comunicațiilor (24 noiembrie 1939 - 1 iunie 1940), apoi ministru al Afacerilor Străine (1 iunie 1940 - 28 iunie 1940). În 1940 șeful statului l-a desemnat în funcția de prim-ministru pe Ion Gigurtu, funcție pe care a deținut-o până pe 4 septembrie 1940 când i-a predat șefia guvernului generalului Ion Antonescu. Viața acestuia nu a fost ușoară în anii care au urmat fiind arestat și eliberat de mai multe ori. În noaptea de 5/6 mai 1950 este arestat și închis la penitenciarul din Sighet împreună cu ceilalți foști demnitari din perioada interbelică, dar și cu soția sa. Ion Gigurtu a decedat pe 24 noiembrie 1959 la penitenciarul din Râmnicu Sărat, având vârsta de 73 de ani. Binecunoscut om de afaceri, acesta a fost și director general al societății "Mica", specializată în extragerea de aur și alte metale prețioase.
CITEȘTE ȘI Studiu EY: Companiile raportează scăderi ale cifrei de afaceri, însă doar 19% și-au revizuit politica de prețuri de transferCastelul a fost folosit ca școală și tabără școlară, iar în anii 1980 a fost unitate militară. Celebritatea sa este legată de faptul că aici a fost filmată o parte importantă din filmul "Noi cei din linia întâi", regizat de Sergiu Nicolaescu și în care jucau Ion Besoiu, Colea Răutu, Valentin Uritescu sau Ștefan Iordache.