2021 se conturează ca un nou an record pentru piața de industrial, influențat și de evoluția retailului

2021 se conturează ca un nou an record pentru piața de industrial, influențat și de evoluția retailului
Profit.ro
Profit.ro
scris 5 mai 2021

În primul trimestru din acest an, pe piața din România au fost închiriați în total 264.000 metri pătrați de spații industriale. Volumul tranzacționat marchează o creștere de 43% față de aceeași perioadă a anului trecut, în contextul în care 2020 a fost an record pentru piața spațiilor industriale.

„Anul acesta a început promițător pentru piața de industrial. Vedem o activitate ridicată atât în ceea ce privește închirierile de spații, companiile din industriile de auto și retail generând cea mai mare cerere, mai precis peste 50% din volumul tranzacționat, cât și pe segmentul de dezvoltare de noi proiecte, în special în orașele regionale. Astfel, 2021 are toate premisele pentru a deveni un nou an record pentru piața spațiilor industriale”, a declarat Răzvan Iorgu, Managing Director, CBRE România.

Fulfilment by eMAG, instrumentul de un milion de euro care ajută antreprenorii să se concentreze pe creșterea afacerii CITEȘTE ȘI Fulfilment by eMAG, instrumentul de un milion de euro care ajută antreprenorii să se concentreze pe creșterea afacerii
Urmărește-ne și pe Google News

Cea mai mare tranzacție încheiată în primele trei luni îi aparține producătorului de automobile Dacia, care a decis să-și prelungească contractul pentru cei 68.000 mp ocupați în proiectul din județul Argeș, deținut de fondul de investiții Globalworth.

Mai mult de jumătate din volumul de spații industriale tranzacționat a fost înregistrat în București, în timp ce restul țării a atras 48% din tranzacțiile de închirieri. Sud-estul României a fost cea mai dinamică zonă din afara Capitalei, cu 64% din tranzacții, arată datele CBRE Research.

La stocul existent de 5,16 mil. mp de spații industriale, au fost adăugați 61.000 mp livrați în primul trimestru, cea mai mare parte fiind construită în regiunea de vest și nord-vest a țării iar până la finalul anului, urmează a fi livrați încă 600.000 mp, potrivit datelor CBRE. Chiriile pentru spațiile industriale au rămas stabile, în jurul valorii de 3,90 euro/mp în primul trimestru, similar cu valoarea înregistrată la finalul anului trecut.

Apetit în creștere pentru parcurile de retail

Stocul de spații de retail din România se apropie de pragul de 4 mil. mp, la finalul primul trimestru fiind de 3,91 mil. mp, după ce 17.000 mp au fost livrați, potrivit datelor CBRE Research.

„Piața de retail s-a diversificat și observăm un interes tot mai mare pentru parcurile de retail.. Din cei peste 170.000 mp care se construiesc acum și vor fi livrați până la finalul anului, 90% sunt în parcuri de retail de dimensiuni diferite, de la 3.000 la 20.000 mp, ținând cont că majoritatea orașelor mari beneficiază de existența mallurilor ca dezvoltare comercială. Spre deosebire de alte țări din regiune, România are încă un stoc redus de parcuri de retail, de sub 400.000 mp, în timp ce în Austria și Cehia, astfel de proprietăți totalizează peste 1 mil. mp”, a declarat Carmen Ravon, Head of Advisory & Transaction, Retail, în cadrul CBRE România.

Tranzacție - Prebet cumpără 5% din ROCA Investments CITEȘTE ȘI Tranzacție - Prebet cumpără 5% din ROCA Investments

„Tot despre diversificare vorbim și în ceea ce privește vânzările retailerilor: mixul dintre magazinele fizice și e-commerce, susținut de serviciile omnichannel, reprezintă prioritatea retailerilor pentru 2021 și 2022, cel puțin. Pe lângă expansiunea în mediul online, retailerii din domeniile FMCG și home & deco au generat o cerere importantă în sectorul spațiilor industriale, de peste 50.000 mp în primul trimestru,”, a adăugat Carmen Ravon.

Chiriile pentru spațiile de retail s-au menținut constante în primul trimestru, la 40 euro/mp pentru spațiile stradale, respectiv 70% pentru centrele comerciale.

viewscnt
Afla mai multe despre
spatii industriale
retail