Construcțiile de tip green și sustenabilitatea sunt, cu siguranță, trenduri care nu vor dispărea prea curând din peisaj și care vor revoluționa piața imobiliară. Implementarea normelor de dezvoltare sustenabilă în industria real estate este răspândită deja la nivel global. Iar în ultimii ani, și-a făcut loc și pe piața imobiliară din România.
Ce reprezintă sustenabilitatea pentru Speedwell?
Este un sector în care noi, ca dezvoltatori, avem o responsabilitate morală. De aceea, nu folosim sustenabilitatea doar ca pe metodă de promovare, ci o aplicăm în proiectele noastre, astfel încât utilizatorii acestora să se bucure de pe urma acesteia.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Una dintre valorile de la baza companiei Speedwell, este dezvoltarea proiectelor de lungă durată de care oamenii să beneficieze mulți ani de acum încolo. Nu vrem sa vindem doar niște imagini frumoase, vrem să le prezentăm clienților proiecte prin care își vor îmbunătăți în mod real calitatea vieții.
Strategia de sustenabilitate pe care o abordăm se reflectă în modul în care dezvoltăm toate proiectele noastre – concepute 100% pe baza nevoilor comunității, aliniate la standardele imobiliare și la cerințele pieței. Echipa noastră acordă o atenție sporită procesului de proiectare și construcție pentru a garanta sănătatea, bunăstarea și a acoperi nevoile rezidenților, prin măsuri ecologice în ceea ce privește consumul de energie și apă, utilizarea terenurilor, poluarea și transportul.
Certificarea BREEAM, una dintre cele mai importante metode de evaluare a sustenabilității construcțiilor la nivel mondial, este una din reperele după care ne ghidăm pentru a ne alinia proiectele la cele mai înalte standarde internaționale. Proiectele RECORD PARK din Cluj-Napoca, THE IVY și MIRO (de asemenea certificat WELL) din București și PALTIM din Timișoara vor fi certificate BREEAM Excellent.
Aceste certificări oferă cadrul de care avem nevoie pentru a implementa soluții sustenabile, creând în același timp condiții de siguranță și sănătate pentru confortul clienților noștri.
Proiectele mixed-use marca Speedwell
Pentru Speedwell, punctul de plecare în dezvoltarea proiectelor mixed-use este conceptul Transit-Oriented Development. Acesta se traduce prin inserarea a diferite servicii necesare în viața de zi cu zi, în ansambluri imobiliare care îmbină componente de rezidențial, office și retail.
Conceptul TOD este o tendința interesantă, în creștere rapidă, și contribuie la crearea de comunități durabile. Acest lucru face posibilă o viață cu un nivel de stres mai scăzut, fără dependența totală de o mașină pentru mobilitate. Dezvoltăm în jurul acestui concept, diversificând și îmbinând clădiri rezindențiale cu spații de birouri și de retail. În acest fel, concepem un oraș în interiorul orașului pe care publicul îl apreciază și care, treptat, devine unul dintre cele mai dorite locuri în care vor să trăiască și locuiască. Ne-am axat pe acest concept pentru majoritatea proiectelor dezvoltate de noi și menționate anterior: RECORD PARK, PALTIM și THE IVY și MIRO.
Cum traversează Speedwell contextul actual
În ciuda perioadei dificile din ultimii 2 ani, credem în evoluția pieței imobiliare din România. Mai mult, unul dintre efectele pozitive ale pandemiei este reprezentat de cererea în creștere pentru proiecte de calitate. Ne bucurăm să vedem că standardele cumpărătorilor cresc și ca sunt în căutare de ansambluri rezidențiale de calitate. Suntem convinși că lucrurile vor evolua în aceeași direcție, iar acest criteriu va deveni unul de bază.
Din perspectiva rezidențială, pe măsură ce tot mai mulți oameni au experimentat munca de acasă, cerințele sunt orientate către proiecte green și care se axează foarte mult pe bunăstare, care oferă unități spațioase, cu amenajări eficiente. Spații rezidențiale care sporesc calitatea vieții și asigură un mod de viață satisfăcător într-o comunitate.
Sunt proiectele de regenerarea urbană un obiectiv pentru Speedwell?
Regenerarea urbană înseamnă reimaginarea spațiilor și crearea de noi contexte pentru dezvoltarea comunităților.
În aceeași notă de sustenabilitate, beneficiile dezvoltării de proiecte pe terenuri de tp brownfield, în loc de greenfield, sunt multiple. De exemplu, contribuie la reconstruirea cartierelor vechi, redând comunității un spațiu care nu a fost folosit la potențialul său maxim de foarte mulți ani. Fiecare oraș are zone subdezvoltate sau care nu sunt puse în valoare așa cum ar trebui. Crearea unei noi comunități contribuie la stabilirea unui echilibru și ușurează presiunea pusă asupra infrastructurii existente din zonele deja aglomerate.
În prezent, în portofoliul Speedwell avem două proiecte de regenerare urbană: RECORD PARK, finalizat anul acesta în Cluj-Napoca și PALTIM, un proiect de tip mix-use în Timișoara, lansat de curând. Ambele locații sunt foste situri industriale care au fost abandonate și nu mai erau folosite la adevărata lor valoare.
Mai mult decât atât, ne concentrăm pe redarea caracterului istoric al zonei prin conservarea patrimoniul istoric și cultural oferit de locație. Facem acest lucru folosind numele inițial ca inspirație pentru noul ansamblu, dar și prin renovarea cladirilor istorice și atribuirea lor de scopuri noi. Am implementat această abordare la RECORD PARK, prin reabilitarea unei clădiri vechi de 200 de ani, transformată în spații de coworking Stables și intr-un restaurant Stradale. Vom folosi aceeași rețetă și vom face același lucru și la PALTIM prin renovarea unei vile monument și a unei foste clădiri a fabricii de pălării. Astfel de locuri devin emblematice și se transformă în nodul proiectelor mixed-use. Oferă comunităților spațiu să se dezvolte și în care se pot bucura de timpul liber, iar nouă ne oferă satisfacția lucrului bine făcut.
Un material Investing In Property