Un proiect de lege inițiat de grupul deputaților PSD, în frunte cu președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu, propune permanentizarea scutirii de impozit pe venit de care beneficiază angajații din construcții. Social-democrații consideră că măsura va contribui la stoparea migrării forței de muncă și atragerea românilor plecați în străinatate să revină la muncă în țară.
Guvernul Dăncilă a adoptat, prin OUG 114/2018,și o serie de facilități pentru sectorul construcțiilor.
Astfel, pe lângă exceptarea de la plata contribuției de asigurări sociale de sănătate până în 2028 și reducerea cotei contribuției de asigurări sociale de la 25% la 21,25%, pentru angajații din construcții veniturile brute lunare din salarii cuprinse între 3.000 lei și 30.000 lei sunt scutite de la plata impozitului pe salarii în perioada 1 ianuarie 2019 - 31 decembrie 2028 inclusiv.
Pentru a accesa aceste facilități, însă, o firmă trebuie să aibă peste 80% din cifra de afaceri provenită din construcții sau alte activități precizate de lege, în special producția unor materiale de construcții.
CITEȘTE ȘI Veste proastă pentru proprietarii debranșați: E legal să plătească o parte din încălzirea spațiilor comune - decizie UEAcum, PSD propune eliminarea acestei perioade cuprinse în lege (1 ianuarie 2019 - 31 decembrie 2028), astfel încât scutirea de impozit să devină permanentă.
Potrivit inițiatorilor proiectului, în ultimii ani, lipsa de personal calificat în domeniul construcțiilor a dus la creșterea costurilor de construcție, fapt care afectează piața imobiliară și consumatorul final prin influențarea prețului de achiziție.
”Activitatea de construcții este decisivă pentru realizarea proiectelor de investiții publice și private. Având în vedere ca în ultimii ani sectorul construcțiilor s-a confruntat cu dificultăți legate de asigurarea cu forța de muncă specializată și de o concurență neloială, modificările aduse prin prezenta propunere legislativă au drept scop stoparea migrării forței de muncă și atragerea cetățenilor români plecați să lucreze în străinătate să revină în țară. Acest aspect a fost semnalat și de către Federația Patronatelor Societăților din Construcții care a tras un semnal de alarmă cu privire la deficitul de forță de muncă calificată pe șantierele marilor proiecte din România și care a cerut sprijin pentru a putea reține muncitorii specializați în țară, dar și pentru a-i atrage pe cei plecați în țări precum Israel, Germania, Spania, Italia sau Marea Britanie”, susține PSD.
CITEȘTE ȘI Primăriile și alte autorități publice, obligate să identifice clasa de risc seismic pentru spitale, policlinici și dispensare. Amenzi înzecite în caz contrarRecent instalatul guvern liberal intenționează să modifice OUG 114/2018, prin angajarea răspunderii în Parlament, dar prim-ministrul Orban a dat asigurări că prevederile privitoare la salarizarea din domeniul construcților nu vor fi abrogate.