Producătorul local de materiale de construcții CRH România, care a preluat anul trecut businessul Lafarge din România, l-a numit pe argentinianul Gustavo Navarro în funcția de director general, poziție care, până în luna noiembrie a anului trecut, a fost ocupată de Costin Borc, în prezent vicepremier și ministru al Economiei.
În noiembrie anul trecut, când a fost numit ministru al Economiei și vicepremier în Guvernul Cioloș, Borc și-a suspendat contractul de muncă la CRH.
Pe parcursul acestui an a fost vehiculată ideea că Borc ar urma să preia conducerea PNL și postul de prim-ministru dacă liberalii vor câștiga alegerile parlamentare de la finele acestui an.
În urmă cu aproape trei săptămâni, Borc declara că, în prezent, nu își dorește să fie premier, dar nu știe ce decizie ar lua dacă președintele țării i-ar propune să preia o astfel de funcție, deoarece onoarea de a ți se oferi funcția de prim-ministru este extraordinară.
Contactat de Profit.ro, Costin Borc a precizat că are în continuare suspendat contractul cu CRH și că, la încetarea mandatului de ministru, relația sa de muncă poate fi reluată, eventual cu alte atribuții.
În ceea ce privește eventuala sa implicare mai largă în politică, Borc nu a dorit să comenteze.
Înainte de a se alătura Grupului CRH, Gustavo Navarro (53 de ani), de naționalitate argentiniană, a lucrat timp de peste un deceniu în industria materialelor de construcții din Europa de Sud-Est și din Rusia. Anterior, a ocupat funcții de conducere în companii multinaționale din industria farmaceutică și din cea de ambalaje.
CRH România este parte a Grupului internațional CRH, unul dintre liderii industriei materialelor de construcții. CRH România deține fabrici de ciment la Medgidia și la Hoghiz, o stație de măcinare la Târgu-Jiu, precum și o rețea de terminale de ciment, cariere, balastiere, depozite de agregate și stații de betoane pe întreg teritoriul României.
CRH este un grup internațional, fiind unul dintre liderii domeniului materialelor de construcții, cu aproximativ 89.000 de angajați în aproximativ 3.900 de unități, din 31 de țări. Cu o capitalizare bursieră de circa 22,5 de miliarde de euro (mai 2016), CRH este cea mai mare companie de materiale de construcții din America de Nord și a doua cea mai mare companie din lume.
Grupul LafargeHolcim s-a format prin fuziunea companiilor Lafarge (Franța) și Holcim (Elveția), finalizată în luna iulie a anului trecut.
Decizia Holcim și Lafarge a fost ca în țări precum România, Germania și Ungaria să vândă în totalitate activele uneia dintre companii.
CITEȘTE ȘI Studenții determină urcarea prețurilor chiriilor în marile centre universitareÎn România, activele Lafarge au fost preluate de producătorul irlandez de ciment CRH, tranzacția fiind finalizată în luna august 2015.
LafargeHolcim a păstrat activele Holcim, care includ două fabrici de ciment, în Câmpulung și Aleșd, o stație de măcinare și un terminal de ciment la Turda, 13 stații ecologice de betoane, trei stații de agregate, două stații de lianți speciali și un terminal de ciment în București.