Ce este un consultant de mediu?
Un consultant de mediu este o persoană care, prin pregătirea profesională și studiu, îmbină cunoștințele specifice, cu cerințele legale și expertiza tehnică pentru a efectua evaluări de mediu amănunțite, necesare la identificarea și minimizarea riscurilor care ar putea duce pagube financiare și la afectarea imaginii brandului. Un consultant de mediu efectuează atât munca de teren, cât și de birou, și pregătește rapoarte, raportări detaliate despre constatări și/sau recomandări pentru o varietate de clienți și proiecte.
Un consultant de mediu se creează în timp, trebuie să studieze permanent, să se pună la curent cu legislația mereu în schimbare, să știe să o aplice diferențiat în funcție de spețe/industrii.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Așadar, o companie de consultanță de mediu (https://stratos.ro/) trebuie să aibă o echipă mereu la curent cu modificările legislative, cu tendințele europene și care cunoaște bunele practici ce pot fi aplicate în diverse spețe.
Ce rol are consultantul de mediu în domeniul real-estate?
În domeniul real estate, implicarea de baza unui consultant de mediu este necesară pentru evaluarea proiectului din perspectiva protecției mediului și a riscurilor asociate cu exploatarea anterioară, a derularii implementării și a exploatării ulterioare. De asemenea, efectuează și coordonează investigații de teren și colectează date pentru a stabili nivelurile de poluare existente cu referire la arealul înconjurător.
Mai mult decât atât însă, consultantul de mediu implicat încă de la faza de proiecție poate să reducă costurile asociate dezvoltarii proiectului, identificând de la bun început procedurile legale aplicabile, documentațiile de specialitate necesare și durata obținerii avizelor și acordurilor, pașii necesari a fi urmați. El poate identifica împreună cu arhitectul și proiectantul cele mai bune materiale ce se pot utiliza reducând asfel costurile asociate construcției, eliminării deșeurilor din construcții, reducerea emisiilor asociate amprentei de carbon, impactul dezvoltării proiectului în general în această fază.
La fel de importat este rolul consultantului pe timpul dezvoltării proiectului și apoi în timpul utilizării construcției realizate, prin controlul consumului utilităților și a gestionării deșeurilor rezultate, a minimizării consumului de utilități.
De asemenea, consultantul de mediu poate emite aprecieri asupra încadrării obiectivului care a respectat toate cerințele identificate din prima fază, în categoria clădirilor certificate ca fiind clădiri verzi, ceea ce confirmă consumul redus de utilități și deci o recunoaștere a valorii extinse a proiectului, a construcției în sine și apoi, a beneficiilor utilizatorilor acestei construcții pe întreaga durată de viață a proiectului, plus costurile eficientizate de exploatare și de dezafectare ulterioară a proiectului.
De ce ai nevoie pentru a profesa în domeniul consultanței de mediu?
Consultanța de mediu necesită un set de competențe, cursuri de specialitate și experiență analitică, dar și expertiză tehnică pentru a putea lucra într-un spectru larg de industrii.
În plus, este nevoie de acreditări specifice și certificări din partea Ministerului Mediului pentru a presta anumite servicii de mediu care implică asumare.
Spre exemplu, pentru a întocmi un Bilanț de mediu document elaborat în cadrul procedurilor de reglementare de mediu, este nevoie de culegerea de date și informații relevante pentru identificarea impactului de mediu actual sau potențial și chiar prelevarea de probe și analize.
Cu ce se ocupă consultanța de mediu?
Spectrul acestui domeniu este foarte vast, de la managementul deșeurilor, implementarea standardelor de mediu (ISO), îndeplinirea obligațiilor în raport cu Administrația Fondului pentru Mediu și până la implicarea în tranzacții de achiziție, dezvoltare, construcții, accesare fonduri europene și chiar educație.
Prin servicii de mediu personalizate, Stratos te ajută să:
-
evaluezi corect impactul de mediu produs
-
identifici soluții corecte și eficiente pentru reducerea/evitarea acestui impact
-
întocmești corect și complet documentația pentru obținerea actelor de reglementare (aviz de mediu, acord de mediu, autorizație/autorizație integrată de mediu, acord preluare ape uzate)
-
identifici și gestionezi responsabil deșeurile generate
-
monitorizezi factorii de mediu
-
realizezi documentația și implementezi soluțiile de mediu pentru diferite certificări
-
fii pregătit pentru verificări din partea autorităților competente în domeniu.
Care este diferența între prestatorul de servicii de mediu și consultantul de mediu?
În primul caz, specialistul de mediu prestează efectiv serviciile; în al doilea caz, consultantul vine cu propria opinie și soluție pentru rezolvarea unei anumite probleme, pe care compania respectivă o alege să aplice.
Din experiența pe care o aveți cu numeroși antreprenori, top manageri, care este statusul în privința integrării criteriilor ESG în cadrul companiilor? Ce rol are consultantul de mediu în această direcție?
Observam într-adevăr o tendință a clienților noștri, privind includerea criteriilor de analiza mediu, social și guvernanța corporatistă, în procesul lor de luare a unor decizii privind investițiile sau dezvoltarea afacerii, pe lângă acțiunile de responsabilitate socială corporativă. Mediul de afaceri este încă în perioada de descoperire a beneficiilor unei astfel de abordări, iar dezvoltatorii imobiliari sunt printre cei cu un oarecare avans în această zonă, fiind sprijiniți în abordare de către cerințele argumentării economico-financiare a investiției în fața investitorilor instituționali.
Reglementările europene și locale în domeniul ESG sunt un subiect fierbinte, iar consultantul de mediu are la îndemâna toate informațiile si instrumentele necesare pentru o evaluare din zona lui de expertiză, astfel încât deciziile asumate de parteneri să se bazeze pe cele mai bune informații.
Considerăm că orice companie, la nivelul top managementului, trebuie să își construiască strategia comercială, de dezvoltare, ținând cont de principiile sustenabilității. Acest lucru înseamnă să ia în considerare în primul rând conformarea cu legislația de mediu, dar să privească și în zona tendințelor europene, pentru a putea fi pregătită (vezi taxa pe plastic, obligațiile în zona deșeurilor din construcții și a obiectivelor de îndeplinit în acestă zonă etc.). Un consultant de mediu, bine pregătit, este la curent cu aceste tendințe (participă la grupuri de lucru, face parte din asociații de profil) și cunoaște reglementări înainte ca acestea să fie transpuse într-un act de reglementare național.
Rolul consultantului de mediu în acest context este să ofere partenerilor, chiar dacă au un astfel de department dedicat, expertiza complexă a unei echipe care este mereu la curent cu tendințele europene, cu modificările legislative, cunoscând astfel bune practici ce pot fi aplicate în respectiva companie, economisind efortul echipei și având siguranța succesului proiectului.
Un material Investing in Property