Compania de materiale de construcții Cemacon a înregistrat un profit operațional de peste 31 milioane lei și un profit net de 21,5 milioane lei, în primul semestru al anului.
“Sectorul materialelor de construcții traversează o perioadă caracterizată de un nivel ridicat al cererii și o lichiditate crescută în piață; constrângerile vin dinspre limitările de capacitate de producție și dinspre creșterile semnificative de prețuri la principalele elemente care determină costul de producție - gazul, energia electrică, combustibilii, lemnul etc. Influențele negative dinspre costuri s-au resimțit mai degrabă în a doua parte a semestrului astfel că profitabilitatea după primul trimestru este una record. De asemenea, lichiditatea și solvabilitatea companiei sunt la nivele foarte ridicate chiar dacă s-a realizat rambursarea anticipată integrală a creditelor și s-au derulat ample proiecte de investiții în această perioadă.În ultimele luni s-a reușit finalizarea mai multor investiții cu impact direct în eficiența activității operaționale, cel mai relevant fiind operarea unei centrale de cogenerare, proiect finanțat parțial din fonduri europene. Rezultatele financiare arată în mod clar performanța acestui an, cifra de afaceri fiind cu 48% peste anul anterior, iar profitul crescând mai mult decât dublu”, a declarat Liviu Stoleru, Director General și Președinte al Consiliului de Administrație Cemacon SA.
Cemacon este listată la Bursa de Valori București și are ca actionar principal, cu o participație de 91,21%, Pavăl Holding, vehiculul prin care realizează investiții de portofoliu fondatorii retailerului Dedeman, frații Adrian și Dragoș Pavăl.
Compania operează trei mari capacități de producție situate în județul Sălaj, două de cărămidă și una de buiandrugi. Este cel mai mare producător de blocuri ceramice cu capital românesc și liderul pieței de blocuri ceramice din Transilvania.