Guvernul susține condiționarea recepției unei locuințe de racordarea la utilități

Guvernul susține condiționarea recepției unei locuințe de racordarea la utilități
scris 29 aug 2019

Guvernul susține adoptarea inițiativei legislative prin care construcțiile vor putea fi predate beneficiarilor doar după recepția lucrărilor de către primărie și după racordarea definitivă la rețelele de utilități publice. Parlamentarii au eșuat recent într-un demers legislativ similar, în urma reacțiilor apărute pe Profit.ro.

La începutul lunii mai, președintele Klaus Iohannis a promulgat o lege care permite utilizarea unei construcții numai după recepția la terminarea lucrărilor. Inițiativa a fost determinată de incendiile apărute la blocuri de locuințe care nu aveau recepția făcută și nu aveau branșamentele autorizate și funcționale.

În varianta inițială, legea spunea că banii încasați de dezvoltatorii imobiliari pentru locuințele date în folosință înainte de recepția lucrărilor sau fără a fi legate la rețelele de utilități ar putea fi confiscați de stat, însă această prevedere a fost eliminată în urma unui articol al Profit.ro în care experții avertizau că aceste practici sunt o reacție la birocrație.

La o săptămână de la promulgarea legii, același inițiator, deputatul PNL Roman Florin-Claudiu, a depus în Senat o nouă variantă de modificare a legii calității în construcții care specifică faptul că predarea către proprietar a construcției se face numai după admiterea recepției la terminarea lucrărilor de construcții și punerea în funcțiune a branșamentelor autorizate, adecvate și definitive la rețelele de utilități publice ale infrastructurii edilitare, atât în cazul investițiilor noi, cât și în cazul intervențiilor la construcțiile existente care nu au fost utilizate pe timpul execuției lucrărilor.

EXCLUSIV Una dintre cele mai mari tranzacții din acest an: Unicredit își mută divizia de servicii, cu circa 1.200 de angajați, din parcul de afaceri al lui Liviu Tudor în campusul lui Ioannis Papalekas CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Una dintre cele mai mari tranzacții din acest an: Unicredit își mută divizia de servicii, cu circa 1.200 de angajați, din parcul de afaceri al lui Liviu Tudor în campusul lui Ioannis Papalekas
Urmărește-ne și pe Google News

Mai mult, utilizarea construcției este permisă doar după recepție și după ce toate branșamentele la utilități sunt puse în funcțiune. Până acum, proiectul a primit avizul favorabil al Consiliului Economic și Social și al Consiliului Legislativ, iar acum are și susținerea Guvernului în acest demers.

Autorul inițiativei mai are pe parcursul legislativ un proiect care condiționează obținerea autorizației de construire de realizarea rețelelor edilitare și a drumurilor la strat de uzură și obligă operatorii serviciilor de utilități publice să obțină autorizația de construire pentru instalația de racordare anterior emiterii autorizației de construire.

Datele Institutului Național de Statistică, analizate de Profit.ro, arată că doar 83% din locuințele terminate anual în mediul urban din 1995 și până în 2017 au fost racordate la canalizare, doar 91% beneficiau de alimentare cu apă potabilă și 99% aveau curent electric. Practic, încă sunt zeci de mii de locuințe fără acces la pachetul de utilități de bază. Vedeți la finalul articolului un infografic interactiv mai explicit.

EXCLUSIV Complexul comercial Expo Market Doraly din Afumați, deținut de Gheorghe Iaciu și unul dintre cele mai mari grupuri financiare din lume - scos la vânzare cu peste 100 milioane euro CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Complexul comercial Expo Market Doraly din Afumați, deținut de Gheorghe Iaciu și unul dintre cele mai mari grupuri financiare din lume - scos la vânzare cu peste 100 milioane euro

Regulamentul privind recepția construcțiilor a mai fost schimbat și în toamna anului trecut. Reprezentanții Ministerului Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, autorii regulamentului, au constatat că membrii comisiei de recepție a construcțiilor, care nu erau specialiști în domeniul respectiv, își exprimau opiniile față de lucrările executate fără a avea competențe referitor la specificul lucrărilor executate. Pentru a evita ca un membru al comisiei să se pronunțe pe un domeniu pe care nu are competențe s-a modificat regulamentul în sensul în care fiecare membru trebuie să se exprime în limita competențelor sale. Chiar dacă este o modificare necesară, aceasta îngreunează și mai mult recepția construcțiilor, în special în orașele mici. Mai multe despre modificările aduse regulamentului puteți citi AICI.

 
viewscnt
Afla mai multe despre
receptie locuinte
bransament
utilitati