Grupul francez P3G, care se transformă într-un gigant prin fuziunea cu rivalul său Alsapan, a început procedurile pentru dezvoltarea unui ansamblu rezidențial cu peste 1.000 de apartamente în locul fabricii Artemob International, pe care o deține în cartierul bucureștean Pantelimon. Pe o parte din terenul fabricii a fost deschis, în toamnă, un magazin Lidl.
Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider
P3G Group, controlat de omul de afaceri francez Jean-Charles Parisot și cu afaceri de peste 100 de milioane de euro în România, a intrat, luna aceasta, într-un acord de fuziune cu rivalul său Alsapan și va forma un producător de mobilă gigant cu 4.300 de angajați și o cifră de afaceri combinată de 565 de milioane de euro.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Noile tranzacții imobiliare pregătite și planurile pentru piața de real estate vor fi anunțate la Videoconferința Profit.ro - Cum iese piața imobiliară din criza COVID-19, programată pentru 3 iunie, cu sprijinul Nordis Group, ELCO, Genesis Property, Akcent Development, SVN Romania, Iulius și Novatik, și care îi va aduna pe cei mai importanți jucători în domeniu, urmând să fie transmisă în direct și la PROFIT NEWS TV. Detalii pot fi văzute AICI
Prin intermediul Artemob International, grupul francez deține, încă din 1996, fosta fabrică Mobilux din cartierul bucureștean Pantelimon. În 2019, francezii au vândut retailerului german Lidl peste un hectar din terenul acestei fabrici, la un preț de aproape 3,7 milioane de euro, iar din toamna anului trecut a și fost inaugurat un magazin în loc.
Acum, Artemob International pregătește construirea unui ansamblu rezidențial pe terenul rămas, în suprafață de peste 33.000 de metri pătrați, pe care încă funcționează fabrica și un magazin de prezentare de mobilă.
Indicatorii urbanistici propuși de vecinii de proprietate ai francezilor prevăd un coeficient de utilizare a terenului de 3, ceea ce ar permite construcția a peste 1.000 de apartamente în locul fabricii de mobilă, potrivit calculelor Profit.ro.
Fabrica Artemob se învecinează cu halele fostei fabrici Frigotehnica, unde s-a proiectat un ansamblu rezidențial cu peste 750 de apartamente, cu complexul de containere frigorifice Antrefrig și cu halele fostei fabrici de jucării Metaloglobus, ai căror proprietari au propus realizarea în loc a unui ansamblu rezidențial cu circa 2.500 de apartamente.
Contactați de Profit.ro, reprezentanții Artemob nu au răspuns până la publicarea acestui articol. Dat fiind profilul grupului francez, cel mai probabil terenul este pregătit pentru vânzare, după modelul experimentat cu Lidl.
Artemob are în România trei fabrici în Sovata, Târnăveni și București, și un depozit de 15.000 de metri pătrați în Oradea, pentru care lucrează 860 de angajați. P3G mai deține și fabricile de mobilă PGS Sofa & Co și Greencorp din Oradea. În 2019, ultimul an de raportare financiară, Artemob a consemnat o scădere de 9% a cifrei sale de afaceri din România, până la circa 30 de milioane euro, potrivit datelor comunicate la Ministerul Finanțelor Publice. În aceeași perioadă, PGS Sofa & Co a avut o cifră de afaceri de 72,5 milioane de euro, nivel ușor peste cel din anul anterior, iar Greencorp de 6,4 milioane euro, în creștere față de rezultatele din 2018.
Întregul grup P3G are 3.300 de angajați și a obținut anul trecut o cifră de afaceri de 320 de milioane de euro, iar pentru acest an se așteaptă o creștere de 10-12% a vânzărilor. Fuziunea P3G cu Alsapan va naște, până la toamnă, o nouă companie, denumită Alpagroup, deținută în proporții egale de familiile Parisot și Strub. Noua entitate va gestiona 19 fabrici, inclusiv cele din România, și își propune să producă peste 10 milioane de piese de mobilier pe an și 12 milioane de metri pătrați de parchet și pardosele. Alsapan are 840 de angajați și o cifră de afaceri de 245 de milioane de euro în 2020. Este furnizor IKEA și Leroy Merlin, în principal.
Fostele fabrici continuă să fie principala sursă de terenuri pentru noile dezvoltări imobiliare din București. Doar în acest moment sunt în diferite etape de dezvoltare proiecte pe fostele platforme Romprim, Laromet, Marmura, Electrotehnica, Timpuri Noi, Automatica, fabrica de mobilă Pipera, Stiteh, Pumac, Semănătoarea, Ventilatorul, fabricile de pâine Băneasa și Spicul, fabrica de mezeluri Medeus sau fabrica de bere Grivița.