Vila Aurel Mincu, situată pe bulevardul Dacia din București, construcție în stil neoromânesc cu influențe bizantine, operă a arhitectului Arghir Culina, este scoasă la licitație de la 3,4 milioane de euro de Artmark Historical Estate.
Proprietatea a fost evaluată între 3.800.000 de euro și 4.200.000 de euro, scrie News.ro.
Reședința istorică cu elemente arhitecturale deosebite este situată în zona Parcului Ioanid, pe bulevardul Dacia, cunoscută ca zonă rezidențială de lux a Bucureștiului, unde la sfârșitul secolului al XIX-lea și începutul secolului XX au fost construite o serie de imobile, azi înscrise în Lista Monumentelor Istorice, care mai apoi au devenit sedii de ambasade, consulate sau reprezentanțe ale unor companii de renume.
CITEȘTE ȘI NEPI Rockcastle, unul dintre cei mai mari investitori imobiliari din România, aflat într-un subiect controversat cu un raport-șoc, avansează venituri mai mari din chirii și un portofoliu substanțialArhitect Arghir Culina a proiectat casa în anul 1918 la cererea lui Aurel Mincu.
Suprafața terenului este de 845 de metri pătrați. Vila are 24 de camere cu 6 băi.
Specific imobilului sunt dantelăria ancadramentelor, a frizelor, a cartușelor și a altor elemente decorative atent compuse în aspectul fațadelor.
Clădirea, într-o stare perfectă de conservare, preia și elemente decorative ale stilului bizantin, având o serie de ferestre în arc cu verande pe toate laturile.
Interiorul este impresionant, începând cu intrarea monumentală, pereții placați cu lemn masiv sculptat, tavanele pictate și ornate cu lemn. Ancadramentul intrării este continuat de trei ferestre cu arce-acoladă care se sprijină pe coloane neoromânești.
Salonul de onoare, împodobit cu coloane din marmură și tavan decorat cu muluri aurite, oferă o priveliște panoramică și asigură accesul către toate camerele de la parter. În partea din spate a reședinței principale (corpul A) se află o replică la scară mai mică, corpul B, care în perioada interbelică avea destinația de reședință a personalului auxiliar. Corpul B păstrează aceeași notă arhitecturală dulce, cu ancadramente dantelate și alte elemente neoromânești cu influențe bizantine. În curtea amenajată este și un foișor construit în același stil, parte a întregului ansamblu, un loc ideal pentru a citi o carte și a servi un ceai.
Disponibilă și la închiriere la prețul de 8.000 euro/ lună pentru activități de birou și la prețul de 10.000 euro/ lună pentru activități de restaurant.