Șeful Hidroelectrica: Nu ne putem lista până nu decidem cu privire la investiții. Lucrări de aproape 1 miliard lei, trecute deja la pierderi

Șeful Hidroelectrica: Nu ne putem lista până nu decidem cu privire la investiții. Lucrări de aproape 1 miliard lei, trecute deja la pierderi
scris 8 sep 2016

Hidroelectrica va putea fi listată la Bursă, cel mai probabil, "undeva la jumătatea anului viitor", a declarat președintele directoratului companiei, Ovidiu Agliceru, și nu până la finalul acestui an, cum susținea, recent, ministrul Energiei Victor Grigorescu că ar fi șanse, pentru că acest demers nu se poate realiza până nu se iau decizii cu privire la investițiile Hidroelectrica aflate în curs de derulare, respectiv care dintre ele vor fi finalizate și la care se va renunța.

Agliceru a arătat că Hidroelectrica nu poate fi listată până când nu se va cunoaște exact care este situația celor 17 investiții pe care compania le are în derulare și când vor putea să fie acestea finalizate.

Urmărește-ne și pe Google News

El a arătat că unele dintre acestea au debutat în anii 70, iar la data demarării, multe dintre aceste proiecte vechi aveau alte obiective principale decât producția de energie electrică, cum ar fi apărarea împotriva inundațiilor sau acumulări pentru producerea apei potabile și pentru irigații.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum
Mediul de afaceri, reprezentat de CDR: Modificările propuse pentru Codul Fiscal constituie o bună bază de pornire a unui dialog CITEȘTE ȘI Mediul de afaceri, reprezentat de CDR: Modificările propuse pentru Codul Fiscal constituie o bună bază de pornire a unui dialog

"O listare fără clarificarea absolută a viitorului acestor investiții nu poate avea loc. Ne-am focusat pe soluționarea acestei probleme. Listarea, dacă s-ar face acum, ar fi inutilă, iar Hidroelectrica nu va avea preț", a afirmat Agliceru.

De asemenea, până în 15 septembrie, Consiliul de Supraveghere al societății va primi, de la directori, notele de fundamentare referitoare la deciziile cu privire la 15 dintre cele 17 obiective, două dintre ele fiind deja soluționate în Consiliul de Supraveghere și trimise spre aprobare în AGA companiei de stat. Hidroelectrica este controlată de stat, prin Ministerul Energiei, cu circa 80% din acțiuni, restul titlurilor fiind în posesia Fondului Proprietatea.

De altfel, Hidroelectrica a înregistrat în situațiile financiare aferente anului trecut un rezultat negativ reportat de 961,5 milioane lei, provenit din corectarea unor erori contabile survenite în exercițiile financiare precedente, iar acționarii au decis acoperirea parțială a respectivului rezultat negativ din profitul obținut de companie în 2015.

Acordul dintre UE și Canada privind schimbul de date ale pasagerilor aerieni nu respectă confidențialitatea CITEȘTE ȘI Acordul dintre UE și Canada privind schimbul de date ale pasagerilor aerieni nu respectă confidențialitatea

Fostul administrator judiciar al producătorului de energie hidro, Remus Borza, a declarat în iunie, pentru Profit.ro, că, în acest fel, au fost trecute la pierderi cheltuieli de investiții efectuate de Hidroelectrica în anii trecuți, în proiecte care însă între timp au fost abandonate, întrucât s-a decis că nu are sens din punct de vedere economic și energetic să fie continuate. "Am provizionat la pierderi cheltuieli deja efectuate cu proiecte de investiții la amenajările hidro Pașcani, Valea Sadului și Runcu Firiza, proiecte la care între timp am renunțat", a spus Borza.

Potrivit reglementărilor în vigoare, corectarea erorilor aferente exercițiilor financiare precedente nu determină modificarea situațiilor financiare ale acelor exerciții și nici nu presupune ajustarea informațiilor comparative prezentate în situațiile financiare. Pe de altă parte, recunoașterea erorilor permite ajustarea (în cazul de față în minus) a profitului impozabil raportat în anii în care au fost comise acestea și, în consecință, recalcularea impozitului pe profit datorat.

Hidroelectrica  a terminat anul trecut cu un profit net de 899,4 milioane lei, în scădere cu 4,5% (41,5 milioane lei), comparativ cu rezultatul din 2014 (941,5 milioane lei), potrivit situațiilor financiare ale companiei, aprobate recent de către AGA. Veniturile totale ale companiei s-au redus și ele în 2015, cu 4,8% (168 milioane lei), de la 3,497 la 3,29 miliarde lei.

Președintele Consiliului European cere lansarea cât mai rapidă a negocierilor privind ieșirea Marii Britanii din UE CITEȘTE ȘI Președintele Consiliului European cere lansarea cât mai rapidă a negocierilor privind ieșirea Marii Britanii din UE

Potrivit deciziei acționarilor companiei, din profitul net total pe 2015, de 899,4 milioane lei, la rezerva legală a societății s-a repartizat suma de 55,5 milioane lei. Din profitul net de 843,89 milioane lei, rămas după deducerea rezervei legale, 20% (168,77 milioane lei) s-a repartizat pentru acoperirea pierderii reportate rezultate din corectarea unor erori contabile survenite în exercițiile financiare precedente, în sumă totală de 961,5 milioane lei.

80% din profitul net de repartizat al Hidroelectrica pe 2015, respectiv suma totală de 675,11 milioane lei, a fost distribuită acționarilor sub formă de dividende. Astfel, statul român, prin Ministerul Energiei, a încasat suma de 540,47 milioane lei, iar Fondul Proprietatea – 134,64 milioane lei.

Ministrul Energiei, Victor Grigorescu, a declarat vineri, într-un interviu pentru News.ro, că producătorul de energie Hidroelectrica, controlat de stat și ieșit recent din insolvență, are șanse să fie listată pe bursă în acest an și totodată că procesul de pregătire a listării „se derulează cu toate motoarele turate la maxim”.

„Procesul de pregătire a listării nu s-a oprit practic niciodată. Noi ne-am făcut treaba și în timp ce Hidroelectrica se afla în procedură de insolvență, dar acest proces se derulează cu toate motoarele turate la maxim. Și sunt multe lucruri de făcut acolo. Trebuie lămurite aspecte cu privire la structura activității companiei în anii următori, care sunt activele sau linia de business pe care compania se va concentra, care sunt zonele pe care compania trebuie să le restructureze sau să le eficientizeze, care este planul de investiții pentru anii următori”, a declarat Grigorescu, în interviul acordat News.ro.

VIDEO Secretarul de stat în Finanțe Biriș susține la Digi24 motivele pentru care modificările din Codul Fiscal trebuie aplicate CITEȘTE ȘI VIDEO Secretarul de stat în Finanțe Biriș susține la Digi24 motivele pentru care modificările din Codul Fiscal trebuie aplicate

Profitul brut înregistrat de Hidroelectrica după închiderea contabilă pe primele șapte luni din acest an este mai mare cu peste 13% față de aceeași perioada a anului 2015, în condițiile în care cifra de afaceri de 1,9 miliarde lei cumulată până la sfârșitul lunii iulie 2016 este mai mică cu 8% față de aceeași perioadă a anului trecut. Hidroelectrica a înregistrat pe primele șapte luni ale anului 2016 un profit brut de 913 milioane lei.

Hidroelectrica s-a aflat în insolvență din 20 iunie 2012 până în 21 iunie 2016, însă în două faze, pentru că în perioada iunie 2013 – februarie 2014 a ieșit din procedura judiciară.

Experții spun că Hidroelectrica este o companie atractivă pentru investitori, atât prin prisma rezultatelor financiare, cât și a capitalurilor deținute. Compania avea la 31 mai lichidități de 1,6 miliarde lei (circa 350 milioane euro cash).

Producătorul de energie are acum 3.200 de salariați, față de 5.239 salariați la momentul intrării în insolvență.

viewscnt
Afla mai multe despre
hidroelectric
ovidiu agliceru
remus borza
listare hidroelectrica
fondul proprietatea
profit hidroelectrica
investitii hidroelectrica