EXCLUSIV Terenul fabricii Tutunul Românesc, râvnit pentru potențialul său imobiliar, rămâne nevândut. Topolinski, descalificat. Contestații și procese

EXCLUSIV Terenul fabricii Tutunul Românesc, râvnit pentru potențialul său imobiliar, rămâne nevândut. Topolinski, descalificat. Contestații și procese
scris 9 iun 2020

Terenul fabricii Tutunul Românesc, aflat în proprietatea companiei insolvente Interagro, a trecut printr-o nouă licitație eșuată, după ce firma omului de afaceri canadian Michael Topolinski a fost descalificată. Investitorul, singurul participant la licitație, a contestat decizia administratorului judiciar.

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

Terenul de 6,2 hectare este în inima noului pol de dezvoltare imobiliară Orhideea-Grozăvești din vestul Bucureștiului, motiv pentru care a fost curtat de mulți investitori imobiliari. Omul de afaceri Ioan Niculae, fondatorul insolventei Interagro, care deține fosta fabrică Tutunul Românesc, intenționa să construiască pe acest amplasament un complex care include trei turnuri de birouri, cu 36, 30 și 14 etaje, locuințe, un hotel și un spital privat.

Urmărește-ne și pe Google News

La ultima licitație, organizată pe 15 mai 2020, s-a prezentat doar compania Tabogo Property, controlată indirect de omul de afaceri canadian Michael Topolinski. Administratorul judiciar al Interagro, CITR Filiala Ilfov, a descalificat compania din două motive: lipsa dovezii privind achitarea garanției de participare la licitație, în valoare de 3 milioane de euro, și lipsa declarației de acceptare a condițiilor caietului de sarcini, potrivit procesului verbal de descalificare obținut de Profit.ro. Investitorul a contestat decizia la Tribunalul București.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum
EXCLUSIV Frații Pavăl, proprietarii Dedeman, au semnat o nouă investiție CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Frații Pavăl, proprietarii Dedeman, au semnat o nouă investiție

„Cred că ar fi trebuit să fim declarați câștigători la licitația din 15 mai, pentru că am fost unicul participant și eram pregătiți să plătim cei 33,5 milioane de euro (prețul de pornire, n.red.), în termenul de 90 de zile specificat în caietul de sarcini. Cu toate acestea am fost descalificați dintr-un singur motiv, și anume lipsa garanției de participare la licitație. Ca creditor nu aveam o obligație să o oferim. Firmele noastre de avocatură ne-au transmis că vom câștiga contestația, proces care va dura aproximativ 2 ani. Când vom fi declarați câștigători, vom plăti prețul“, a declarat, pentru Profit.ro, Michael Topolinski.


De partea cealaltă, CITR arată în procesul verbal de descalificare că ofertantul a solicitat înscrierea la licitație cu propunerea de a i se distribui activul imobiliar ce face obiectul licitației, la prețul de 33.595.000 de euro, în contul creanței sale chirografare. În documentul citat se precizează că Tabogo este înscris în programul de plăți al Interagro cu o creanță de 1.018,67 lei (creanță cesionată de la Sakura Profesional Services, care a cumpărat creanța de la Dinotec Consult) și 1.555,89 lei creanță cesionată de la Health Management Co în 11 februarie 2020.

Potrivit administratorului judiciar, „creanțele achiziționate de ofertant nu conferă dreptul Tabogo Property pentru a dobândi în contul creanței sale imobilul supus valorificării în contul acestora, astfel încât creditorul să poată beneficia de scutirea de la plata garanției de participare la licitație“.

De menționat că firma lui Topolinski a mai participat, în luna martie 2020, la o licitație pentru același teren, alături de firma Interagricola Dunărea. Atunci, ambii participanți au fost descalificați și au contestat decizia administratorului judiciar în justiție.

EXCLUSIV Cromwell Property Group, deținut de cele mai mari fonduri de investiții din lume, iese din România CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Cromwell Property Group, deținut de cele mai mari fonduri de investiții din lume, iese din România

Terenul fostei fabrici de țigarete este grevat de o ipotecă imobiliară în favoarea creditorului First Bank România (fostă Piraeus Bank România). Banca este înscrisă la masa credală cu 222.816.888,6 lei, iar în programul de plăți are o creanță de 174.157.623 lei.

Zona Orhideea – Grozăvești a devenit un magnet pentru investiții imobiliare de anvergură în sectorul de birouri. În ultimii ani, aici s-au construit proiectele The Bridge (aflat în proprietatea fraților Pavăl), Orhideea Towers (deținut de CA Immo) și Business Garden Bucharest (deținut de Vastint, divizia imobiliară a IKEA), iar alte proiecte sunt în curs de avizare sau dezvoltare.

Anul trecut, Michael Topolinski a vândut jumătate din terenul fostei fabrici Textile Dacia din cartierul Bucureștii Noi companiei suedeze Skanska pentru peste 23 milioane de euro, preț la care a devinit cea mai mare tranzacție cu teren a anului.

EXCLUSIV Frații Pavăl, proprietarii Dedeman, pregătesc un mega-proiect imobiliar în nordul Bucureștiului CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Frații Pavăl, proprietarii Dedeman, pregătesc un mega-proiect imobiliar în nordul Bucureștiului

Omul de afaceri Michael Topolinski s-a mutat în România în 2006. Mirajul balonului imobiliar l-a determinat să cumpere rapid, cu un partener, peste 800 de apartamente noi în 14 ansambluri rezidențiale din București și Brașov. Criza a făcut ca, în cele din urmă, să rămână cu doar 300 de apartamente în care a investit 25 milioane de euro, plus credite de la Alpha Bank. Totuși, numele său este asociat cu cele trei foste fabrici din București pe care le-a cumpărat pentru investiții imobiliare. A început cu Textile Dacia și a continuat în 2012 cu fabrica Vulcan, pentru care i-a plătit omului de afaceri Marian Iancu 23 milioane de euro și ulterior a vândut terenul către NEPI care a dezvolat aici Vulcan Value Centre.

În septembrie 2013, a cumpărat la licitație producătorul de pompe Aversa pentru 17,3 milioane de euro. La mai puțin de o lună de la licitație, Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului (AAAS) a contestat în instanță vânzarea fabricii și de atunci au apărut problemele juridice care nu s-au soluționat până astăzi. Pe cele 10 hectare de teren ale Aversa din zona Obor, Topolinski a anunțat că ar vrea să construiască „cel mai mare complex rezidențial din mijlocul Bucureștiului“.

viewscnt
Afla mai multe despre
tutunul romanesc
interagro
ioan niculae
michael topolinski
citr