EXCLUSIV Grupul spaniol Roca, cel mai mare producător de obiecte sanitare din lume, pregătește demolarea vechii fabrici Cesarom din București, după ce a renunțat complet la producția din România

EXCLUSIV Grupul spaniol Roca, cel mai mare producător de obiecte sanitare din lume, pregătește demolarea vechii fabrici Cesarom din București, după ce a renunțat complet la producția din România

Cu roșu este evidențiată parcela ce urmează a fi curățată de clădiri, iar cu galben fosta fabrică de obiecte sanitare a Roca

scris 21 feb 2023

Grupul spaniol Roca, cel mai mare producător de obiecte sanitare din lume, pregătește demolarea vechii secții de faianță și gresie, plus depozitele adiacente, ale fostei fabrici Cesarom din zona Preciziei a Bucureștiului, după ce a renunțat și la producția de obiecte sanitare alăturată, potrivit surselor Profit.ro. Caracterul industrial al zonei începe să se schimbe în favoarea noilor dezvoltări imobiliare.

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

Roca este prezentă în România de la finele anului 2006, când a cumpărat de la compania austriacă Lasselsberger fabrica de obiecte sanitare Cesarom din București, plus terenul pe care funcționa aceasta, în suprafață de peste 6 hectare, cu circa 10 milioane de euro. La scurt timp după preluarea fabricii, spaniolii au cumpărat, tot de la Lasselsberger, și un teren adiacent, de aproape 5 hectare, pe care se afla vechea secție de faianță și gresie a Cesarom, plus depozite, anexe, toate degradate, și un magazin de prezentare. 

Urmărește-ne și pe Google News
EXCLUSIV Proprietarii Dedeman cumpără o suprafață imensă de pământ de la cel mai mare manager de terenuri agricole din lume. Cea mai mare tranzacție a ultimilor ani CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Proprietarii Dedeman cumpără o suprafață imensă de pământ de la cel mai mare manager de terenuri agricole din lume. Cea mai mare tranzacție a ultimilor ani
Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Spaniolii au produs articole sanitare în fabrica din zona Preciziei până în 2020, potrivit surselor Profit.ro din piața materialelor de construcție. Rapoartele financiare ale subsidiarei românești indică o scădere a numărului de angajați în firmă de la 160 în 2019 la 35 în 2021, după ce în 2007 avea 325 de angajați. În paralel, afacerile companiei românești au crescut constant în ultimii ani, până la 12 milioane de euro în 2021.

Acum, Roca pregătește actele pentru a demola vechile clădiri ale secției de faianță și gresie, aflate într-o stare avansată de degradare, și rămâne doar cu magazinul de prezentare închiriat de Lasselsberger/Cesarom, potrivit documentelor analizate de Profit.ro.

EXCLUSIV Grupul NCH Capital, reprezentat local de Siminel Andrei, discută cu cel mai mare manager de terenuri agricole din lume CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Grupul NCH Capital, reprezentat local de Siminel Andrei, discută cu cel mai mare manager de terenuri agricole din lume

Când au cumpărat bucata de teren de 5 hectare, reprezentanții Roca au spus că fie vor vinde lotul, fiind o zonă în plină dezvoltare imobiliară, fie îl vor folosi pentru realizarea unei noi fabrici. Ulterior nu au mai deschis o fabrică și au închis unitatea deținută.

Brokerii din piața imobiliară chestionați de Profit.ro spun că proprietatea nu este încă scoasă la vânzare sau la închiriere.

Spaniolii cumpăraseră în 2008 și un teren de 15 hectare în parcul industrial de la Prejmer, județul Brașov, unde intenționau să facă o fabrică cu un potențial de 1.000 de angajați, însă planul a fost abandonat după ce au constatat că fabrica lor din Bulgaria acoperă necesarul de obiecte sanitare din regiune.

După vânzarea diviziei de obiecte sanitare către Roca, austriecii de la Lasselsberger au mutat producția de gresie și faianță la Cluj, unde au ajuns să producă anual circa 8 milioane de metri pătrați, fiind singurul producător industrial din România de pe acest sector.

Pe piața românească se comercializează anual circa 40 de milioane de metri pătrați de plăci ceramice, sectorul fiind dominat de importuri, iar valoarea pieței a ajuns la 210 milioane de euro în 2021.

EXCLUSIV Proprietarii Dedeman cumpără o suprafață imensă de pământ de la cel mai mare manager de terenuri agricole din lume. Cea mai mare tranzacție a ultimilor ani CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Proprietarii Dedeman cumpără o suprafață imensă de pământ de la cel mai mare manager de terenuri agricole din lume. Cea mai mare tranzacție a ultimilor ani

Cu o producție de 34,8 milioane de bucăți în 2021 și fabrici în Europa, America de Sud, Africa de Nord și Asia, grupul spaniol Roca este cel mai mare producător de articole sanitare ceramice din lume. Grupul comercializează brandurile Roca, Laufen, Celite, Incepa, Parryware, Jika și Ying. După ce în vara lui 2021 și-a vândut divizia de plăci ceramice grupului mexican Lamosa, într-o tranzacție de 260 de milioane de dolari, a încheiat anul cu o cifră de afaceri de 2,053 miliarde de euro, în creștere cu 21,9% față de 2020.

Fostele fabrici continuă să fie principala sursă de terenuri pentru noile dezvoltări imobiliare din București. Doar în acest moment sunt în diferite etape de dezvoltare proiecte pe fostele platforme Romcarton, Romprim, Laromet, Marmura, Timpuri Noi, Automatica, fabrica de mobilă Pipera, Pumac, Stiteh, Semănătoarea, Ventilatorul, fabrica de mezeluri Medeus, fabrica de bere Grivița, Griro și Policolor.

viewscnt
Afla mai multe despre
roca
cesarom