Fostul deputat democrat Mihail Solcan, proprietarul unui jucător important pe piața construcțiilor din Republica Moldova, a cumpărat de la familia lui George Becali un teren potrivit pentru un ansamblu rezidențial cu peste 100 de apartamente, potrivit surselor Profit.ro din piața imobiliară.
Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider
Mihail Solcan a fost, în anii 2012-2013, deputat al facțiunii parlamentare a Partidului Democrat din Moldova și este proprietarul grupului de companii Soldi, comerciant de materiale de construcții și producător de polistiren, vopsele decorative și adezivi.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Prin compania sa românească Mold Capital Invest, Solcan a cumpărat un teren în Pipera, cu o suprafață de circa 5.000 de metri pătrați, de la familia lui George Becali, finanțatorul echipei de fotbal FSCB.
Sursele Profit.ro spun că investitorul moldovean nu va începe deocamdată o dezvoltare imobiliară pe terenul achiziționat.
Proprietatea este localizată în zona clădirilor de birouri din Pipera, unde au sediile centrale companii precum Coca-Cola, Mercedes-Benz, Bergenbier și Altex. Ținând cont de indicatorii urbanistici aprobați în zonă, pe terenul lui Solcan s-ar putea construi un ansamblu rezidențial cu peste 100 de apartamente premium.
Aceasta nu este prima investiție imobiliară pe care Solcan o realizează în România, spun sursele Profit.ro.
El mai împarte două firme românești cu moldoveanul Alexandru Televca: una specializată pe comerțul cu mașini și alta pe construcții rezidențiale și nerezidențiale, potrivit termene.ro.
Alexandru Televca este diriginte de șantier în cadrul proiectului rezidențial Satul German, dezvoltat în Chișinău de antreprenorul Ceslav Ciuhrii, fiul celebrului academician Mircea Ciuhrii. De altfel, Satul German este un client al grupului Soldi.
Cu noua investiție, Mihail Solcan se alătură unor investitori precum familia Bâlteanu, Alin Niculae, Gheorghe Iaciu, Mohammad Murad, Ali Madadi, One United Properties, London Partners, Forte Partners, Hagag, Eden Capital sau Prime Kapital, care lucrează la proiecte rezidențiale în zona Pipera, după ce au speculat că spre perimetrul format din Blvd-ul Barbu Văcărescu, Șoseaua Pipera și Șoseaua Dimitrie Pompeiu, considerat City-ul românesc, fac naveta circa 100.000 de angajați.
Familia Becali a vândut, în ultimii ani, o serie de terenuri în Pipera unor dezvoltatori imobiliari precum H4L Development, Catted și IBB Holding, dar și unor antreprenori ca Andrei Lișinschi, Dumitru Dragomir, fotbalistul Florin Tănase și familiei Ionica și Gelu Pașalău în tranzacții cu o valoare cumulată de peste 60 de milioane de euro semnalate în premieră de Profit.ro. Tot Becali a vândut cu 11 milioane de euro și cele 7 hectare de teren pe care Prime Kapital construiește acum ansamblul rezidențial Avalon din aceeași zonă.
Peste 60% dintre casele și apartamentele vândute în România în 2023 au fost cumpărare exclusiv din resurse proprii, fără a se apela la un credit bancar, potrivit calculelor SVN pe baza datelor Agenției Naționale de Cadastru și Publicitate Imobiliară și a datelor Băncii Naționale.
Tranzacțiile cash continuă să dețină procentul majoritar din totalul achizițiilor de locuințe într-un context în care indicele SVN de accesibilitate al cumpărării unei noi locuințe, calculat ca raport dintre prețuri și salarii, a ajuns la cea mai bună valoare din istoria modernă a pieței locale, ținând cont că salariul mediu a crescut în ultimul an cu 15,1%, în timp ce prețurile s-au majorat, în medie, cu doar câteva procente.
Rata medie pentru cumpărarea unui apartament cu două camere în București deținea la finalul anului trecut un procent de circa 43% din salariul mediu net pe economie la nivel național, România având cea mai bună valoare a acestui indicator la nivel regional și printre cele mai bune valori la nivelul Uniunii Europene, arată un raport realizat de SVN Romania | Credit & Financial Solutions.