Asociația Română a Antreprenorilor de Construcții (ARACO), ai cărei membri gestionează circa 10% din salariații sectorului de construcții, cere Parlamentului amendarea OUG 114/2018 cu argumentul că, în forma actuală, afectează sever constructorii și încalcă principiile de concurență. Același act normativ declară sectorul construcțiilor de importanță națională pe următorii zece ani și stabilește salariul de bază minim brut pe țară în domeniu la 3.000 de lei lunar.
Acordul care desemnează construcțiile sector prioritar a fost semnat în noiembrie 2018 de Guvernul României și Federația Patronatelor Societăților din Construcții, iar prevederile sale au intrat în vigoare din 1 ianuarie 2019.
Acum, într-un document obținut de Profit.ro, reprezentanții ARACO cer modificarea OUG 114, cu argumentul că obligația majorării salariilor este aplicată tuturor constructorilor și producătorilor de materiale care fac cel puțin 80% din afaceri în acest domeniu, în timp ce facilitățile fiscale se aplică doar veniturilor brute lunare din salarii cuprinse între 3.000 lei și 30.000 lei. Printre aceste facilități se numără scutirea de la plata impozitului pe salarii, exceptarea de la plata CASS până în 2028 și reducerea de la 25% la 21,25% a cotei CAS. Constructorii consideră că prin impunerea unui prag este afectată concurența din sector.
O altă nemulțumire se referă la faptul că firmele de construcții sunt obligate să majoreze manopera din 1 ianuarie 2019, odată cu creșterile salariale, fără a putea actualiza prețurile printr-o anexă la contractele în derulare. Constructorii cer modificarea OUG 114 în sensul obligării beneficiarilor de lucrări de construcții să actualizeze prețurile de manoperă, în caz contrar „societățile de construcții vor fi afectate sever din punct de vedere financiar, iar efectele aplicării ordonanței se pot întoarce împotriva lor prin efecte negative pe termen scurt și mediu“.
În OUG 114 sunt listate o gamă de 15 coduri CAEN din sectorul construcțiilor care beneficiază de facilități fiscale, însă ARACO atrage atenția că trebuie incluse și altele, precum cele referitoare la stațiile de asfalt, diverși producători de materiale sau laboratoare care lucrează pentru construcții.
În concluzie, constructorii spun că un alt efect negativ al ordonanței este reducerea și anularea unor programe de investiții din energie, oferind ca exemplu Hidroelectrica, din bănci și comunicații.
Ordonanță 114 reduce taxele datorate statului de către salariații din construții cu procente cuprinse între 35% și 50%. În paralel, costurile angajatorilor cresc și, doar îl cel mai bun scenariu, firmele vor putea suporta aceste majorări, consideră compania de consultanță fiscală Cromwell Evan Global.