Guvernul are la dispoziție mai puțin de șapte luni pentru înființarea unui organism responsabil cu certificarea celor peste 87.000 de constructori, proiectanți și consultanți în construcții din România. Organizațiile profesionale de profil au făcut public un prim draft al proiectului de hotărâre care impune criteriul financiar pentru departajarea jucătorilor interesați de lucrările publice, cu scopul descurajării firmelor fără suficiente resurse.
Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider
Guvernul a amânat până în 25 august 2019 obligativitatea certificării tuturor constructorilor, proiectanților și consultanților din construcții, după ce a realizat că încă nu există instituția care să emită aceste documente. Legea prevedea ca toți actorii din construcții să aibă acest certificat din 28 februarie 2018. Acum, Federația Patronatelor Societăților din Construcții (FPSC) și Ordinul Arhitecților din România (OAR), care participă la redactarea proiectului de hotărâre, se pregătesc pentru o nouă amânare. Colegiul Tehnic al Diriginților de Șantier preconizează că certificarea se va putea realiza abia peste trei ani.
OAR a publicat la începutul acestui an un prim draft al proiectului de hotărâre privind certificarea actorilor din construcții. Pentru acordarea acestui certificat se va ține cont, printre altele, de legalitatea funcționării firmelor, solvabilitatea acestora, dar și dacă și-au achitat taxele și impozitele la stat și contribuțiile pentru angajați. Motivul introducerii acestui certificat este acela de a adjudeca lucrări de construcții către cele mai competente firme din domeniu, lucru care ar trebui să ducă la o simplificare a accesului constructorilor la participarea la licitații.
În varianta de lucru se au în vedere două tipuri de certificare: una primară și alta calificată. Dacă cea primară poate fi obținută, fără prea multe restricții, de orice profesionist din domeniu, în cazul celei calificate se fac niște departajări pe care unii specialiști din domniu le califică drept anti-concurențiale.
Certificarea calificată, singura prin care se pot obține contracte susținute din fonduri publice, ține cont de anumite criterii financiare ale solicitantului, pe baza cărora operatorul este încadrat într-o treaptă superioară sau inferioară. Obținerea unei trepte de certificare se face doar pe baza veniturilor obținute exclusiv din activitatea pentru care se solicită documentul.
„Clasificarea operatorilor după mărimea contractelor, se face în funcție de cifra de afaceri medie anuală din ultimii 3 ani financiari, valoarea totală a 3 lucrări de referință și forța de muncă anuală angajată direct sau indirect din ultimii 3 ani, numărul mediu al echipei manageriale tehnice din ultimii trei ani“, se precizează în documentul de lucru al FPSC și OAR.
CITEȘTE ȘI FOTO One United, cel mai mare dezvoltator de apartamente de lux din București, a început construcția unui nou blocDacă aceste criterii financiare nu pot fi motiv de descalificare la participarea la licitații, o condiție eliminatorie ar fi ca operatorul din construcții să fi făcut, în ultimii 5 ani, obiectul unei condamnări definitive pentru participarea la organizații criminale, corupție sau fraudă.
De asemenea, înscrierea certificatelor înt-un registru național va fi obligatorie și pentru firmele din alte statele membre ale Uniunii Europene sau ale Spațiului Economic European. Dacă au deja certificate de calificare, ele trebuie doar traduse și înregistrate la nivel local.
Varianta de lucru a proiectului de hotărâre poate fi consultată aici.
Reacție de nemulțumire
Proiectanții au avut o reacție virulentă la departajarea pe criterii financiare și au realizat o petiție prin care cer respingerea proiectului ce vizează certificarea profesiei lor. Până acum, petiția a fost semnată de peste 1.500 de persoane. Specialiștii atrag atenția că „majoritatea firmelor de proiectare de arhitectură sunt firme mici [și] nu vor avea acces la certificarea calificată“. Aceștia spun că se descurajează și intrarea pe piață a companiilor străine, care vor avea de înfruntat încă un proces birocratic.
Alexandru Găvozdea, președintele OAR, a declarat pentru Profit.ro că demersul este unul complex și fundamentarea sa extrem de necesară. „Detalii despre modul de structurare a organismului, procesului și termenelor nu vă pot oferi, întrucât acestea sunt încă în lucru, deci nefixate“, mai spune el.
Liderul arhitecților susține, însă, că se dorește asigurarea accesului liber la piața de arhitectură, pe baze concurențiale juste, și că certificarea va fi abordată ca un instrument de diminuare a practicilor de genul semnăturii de complezență, al comisioanelor pentru recomandarea de materiale, al onorariilor subevaluate și al dumping-ului, plus plățile salariilor „la negru“. Găvozdea mai subliniază faptul că obligația unei certificări calificate se va limita la investițiile publice și că nu trebuie să fie obligatorie și pentru lucrările private. El consideră că nu se urmăresc niște practici protecționiste împotriva principiilor europene.
Model deja testat
„Organizațiile profesionale din domeniul construcțiilor nu susțin departajarea decât pe criterii tehnice nu și financiare deoarece cea din urmă ar fi neconcurențială. Cu toate acestea în cazul lucrărilor publice departajarea financiară există și la acest moment și se aplică în tot spațiul european considerându-se că cifra de afaceri reprezintă o reflexie bună a capacității tehnice. Nu poți construi o autostradă cu o firmă abia făcută, așa cum de multe ori se întâmplă și apoi afli că de fapt nu dispune nici de oameni, nici de echipamente, dar nici de banii necesari rulajului“, a declarat pentru Profit.ro Cezar Petre, președintele Colegiului Tehnic al Diriginților de Șantier.
În practică funcționează deja certificări ale firmelor pentru execuția și proiectarea lucrărilor cu rol în securitatea la incendiu, rețele și instalații electrice și de gaze. Petre spune că acestea nu implică nicio componentă financiară și funcționează foarte bine, fără limitarea drepturilor de practică și au dus la creșterea calității lucrărilor executate. „Este suficient să faci dovada că dispui de angajați calificați și de capacitatea tehnică și ești certificat. Nu să iei certificarea trebuie să fie greu, ci cum o păstrezi, căci dacă nu faci lucrări de calitate ea se va suspenda“, este de părere reprezentantul diriginților de șantier.
CITEȘTE ȘI FOTO Au început lucrările de extindere la Colosseum Retail Park prin dezvoltarea proiectului Colosseum Mall, investiție de 30 milioane euroPotrivit acestuia, firmele sunt certificate local în tot spațiul european. El oferă exemplul Germaniei, unde, de regulă, certificarea este făcută de primărie. „De multe ori tocmai companiile străine fac rabat la calitate deoarece nu au responsabilitatea față de societate. Tot ele, de multe ori, nu dispun de specialiști și totul reprezintă o problemă de cifre. Dacă ne uităm la lucrările publice, cum ar fi autostrăzile, majoritatea celor care au ridicat probleme sunt companii străine și nu locale“, menționează Cezar Petre.
În decembrie 2018, Guvernul a încheiat un protocol cu FPSC prin care s-a acordat un statut prioritar sectorului construcțiilor pentru următorii 10 ani. Printre obiectivele protocolului se află și elaborarea cadrului normativ pentru procesul de certificare.