Prefab București anunță restrângerea pentru o perioadă a activității, odată cu începutul iernii. Aceasta presupune concedierea colectivă a aproximativ 200 de salariați, respectiv 60% din numărul mediu de angajați de anul trecut.
Șefii celor mai mari bănci din România vor dezbate cu celebrul economist Nouriel Roubini starea reală a economiei și perspectivele izbucnirii unei noi crize. Te așteptăm la eveniment! Click pentru detalii și înregistrare.
La periferia bursei, cu rate de profitabilitate mici și volume infime ca o consecință a free-float-ului real foarte scăzut, Prefab București (PREH), controlată de omul de afaceri Marian Miluț, mai vine cu o veste negativă în piață. Având în vedere aproprierea sezonului rece, caracterizat prin diminuarea activității clienților constructori, compania are în vedere ca, începând cu data de 1 decembrie, să decidă restrângerea pentru o perioadă a activității anumitor sectoare de producție de la punctul de lucru din Călărași.
Aceasta ar implica și restructurarea posturilor prin concedierea colectivă a aproximativ 200 de angajați. Aceasta ar reprezenta nu mai puțin de 60% din totalul personalului dacă avem în vedere că raprtul anual pe 2018 publicat în primăvară menționa un număr mediu de 329 de salariați. Sunt amputări majore pentru o societate care înainte de criză încă avea la fabrica din Călărași 700 de angajați.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
În perioada de restrângere a activității, compania va desfășura numai activitățile necesare, de verificare, întreținere și reparații a utilajelor aflate în patrimoniul său, precum și activitățile adminstrative curente.
Prefab s-a remarcat în ultimii ani printr-o profitabilitate mică. În exercițiul financiar din 2018, compania a raportat un profit net de 2,24 milioane lei, în creștere cu 69,69%, față de cel de 1,32 milioane lei obținut în anul precedent. Este un rezultat obținut pe fondul unor venituri din exploatare de 83,46 milioane lei, în declin cu 2,93%, și care a permis acordarea unui dividend cu randament net de numai 2%. La S1, Prefab aveau un câștig net de numai 166.000 de lei.
Suferință directă din cauza investițiilor slabe în infrastructură
Prefab, societate controlată în proporție de 83,01% de omul de afaceri Marian Miluț, prin Romerica Internațional, semnala în raportarea financiară anuală preliminară că începutul anul 2019 este unul al incertitudinilor. „Piața pentru produse prefabricate este în continuare afectată de lipsa proiectelor mari pentru infrastructură, situație care va persista și în anul 2019 din cauza aprobării târzii a Bugetului de Stat”, afirmă conducerea firmei.
Celălalt acționar semnificativ al societății, cu 12,97% din capitalul social, a fost SIF Muntenia (SIF4). Cum free-float-ul acestui emitent este mai mic de 5%, acțiunea listată la Bursa de Valori București se tranzacționează sporadic, pe volume foarte mici. La ultimul preț de închidere de la BVB, de 0, 9250 lei/acțiune, capitalizarea Prefab era de 44,89 milioane lei (9,44 milioane euro).