Compania Corporate Finance House Group (CFH) din Orientul Mijlociu a cumpărat clădirea de birouri Day Tower din București, clădire dezvoltată de omul de afaceri Dimitris Mourkakos din cadrul Day Group, partener de afaceri al lui Ioannis Papalekas. Imobilul este închiriat de Enel printr-un contract pe termen lung care a permis vânzătorului să obțină un randament investițional de sub 7%, o premieră pentru piața imobiliară post criză, potrivit informațiilor Profit.ro.
ULTIMA ORĂ Nouriel Roubini, "Dr. Doom", vine în România. Detalii AICI
Day Tower este o clădire de birouri finalizată la sfârșitul anului 2018, de clasa A, aproape de centrul istoric al orașului, în imediata apropiere a Bibliotecii Naționale a României și a Tribunalului București.
CFH este o bancă de investiții înființată în 1998 și este o subsidiară a First National Bank Group, cu operațiuni în Orientul Mijlociu. CFH a executat tranzacții cu o valoare cumulată de peste 4 miliarde de dolari.
Investitorul a fost asistat de Savills, fiind prima sa investiție în România, iar dezvoltatorul a fost reprezentat de Crosspoint Real Estate.
„Aceasta este prima investiție a clientului nostru în București, prevăzută a fi una dintre primele zece piețe europene cu cea mai rapidă dezvoltare pentru următorii cinci ani. Aceasta urmează o tendință de creștere a capitalului internațional la care am asistat, care vizează randamentele “prime” disponibile pe piețele din Europa Centrala si de Est", spune Chris Gillum, Head of Offices, Regional Investment Advisory EMEA la Savills.
În Cehia, Ungaria și Polonia, nivelul yield-urilor (randament investițional) de acum este comparatibil cu cel din 2007. În România, tranzacționarea America House din 2007 a fost realizată la un yield de 5,8%, cel mai mic înregistrat, iar acum piața e la 7%. Cu alte cuvinte, România este singura piață din regiune care nu e la fel de scumpă ca acum 12 ani. Yield-urile în România au scăzut cu circa 75 de puncte de bază în 4 ani, foarte lent.
„Tranzacția va determina creșterea încrederii altor investitori și dezvoltatori în premizele pozitive ale pieței imobiliare din București. Compresia randamentelor prime la clădirile de birouri pe care am observat-o în ultimii ani, precum și diversificarea capitalului vor determina cel mai probabil o creștere a lichidității și, ulterior, o repoziționare a pieței românești, drept o destinație care nu mai poate fi ignorată de marile fonduri de investiții", a menționat Codrin Matei, Managing Partner, Crosspoint Real Estate.
Yield-ul sau randamentul investițional este un indicator folosit în piața imobiliară pentru a determina profitabilitatea unei proprietăți. Valoarea netă a acestuia se calculează prin scăderea costurilor anuale de operare a clădirii vizate din chiria anuală generată de imobil, iar rezultatul se împarte la valoarea proprietății. Indicatorul este la 7% pentru birourile din București, 6,5% pentru proprietățile de retail și 7,75% pentru industrial. Cu cât procentul este mai mare cu atât imobilul este mai ieftin.