Piața imobiliară românească are capacitatea să atragă nume noi de investitori anul acesta, în special pe sectorul hotelier, unde sunt căutate imobile care, înainte de răspândirea COVID-19, ar fi fost dificil de cumpărat, spun consultanții JLL România.
„Mulți oameni dispun acum de capital, comparativ cu criza din 2007, când capitalul s-a evaporat. Sunt multe grupuri care stau pe lichidități și care așteaptă momentul corect și oportunitățile pentru a investi. Deși hotelurile sunt cel mai lovit segment din piața imobiliară, în ultimele săptămâni am avut discuții cu investitori care caută hoteluri pe care în alte condiții ar fi fost mai greu să le cumpere. Evident, se așteaptă la o oarecare scădere de preț, dar această scădere este mai puțin agresivă față de cât ne-am fi așteptat, pentru niște proprietăți care acum generează zero euro venit“, spune Andrei Văcaru, head of capital markets din cadrul JLL Romania, care a fost implicat și în vânzarea Radisson din București.
O comparație între situția pieței hoteliere de astăzi și cea din momentul izbucnirii crizei economice din 2007 arată un număr de 356.000 de locuri de cazare, față de 283.000, în trecut, un preț zilnic mediu de 78,6 euro, comparativ cu 132 de euro, acum 13 ani, un grad mediu de ocupare de 68,4%, față de 70,8%, un venit pe camera disponibilă de 53,7 euro, față de 93,4 euro, în trecut, și un număr de 13,4 milioane de turiști, față de 6,9 milioane, în 2007, arată datele colectate de JLL.
Anul trecut, volumul de tranzacții cu proprietăți comerciale (birouri, malluri, depozite, hoteluri) a fost de doar 683 milioane de euro, sub estimările inițiale. Volumul tranzacțiilor înregistrat anul trecut a fost influențat de procesele lungi de analiză a proiectelor, cumpărătorii fiind în continuare foarte atenți la investițiile pe care le fac în România.
La începutul acestui an, brokerii JLL anunțau că tranzacții de peste 700 de milioane de euro sunt în faze avansate și apreciau ca foarte probabilă depășirea unui volum de tranzacții de 1,1 miliarde de euro pentru întregul an, ceea ce ar fi fost un nivel record al ultimilor șase ani. Apariția COVID-19 a schimbat însă lucrurile radical. Andrei Văcaru, JLL
„Avem un calcul cu privire la volumul de tranzacții aflate în lucru. E o cifră absolut impresionantă, pe care ne vom feri să o anunțăm, pentru că piața era extrem de dinamică înainte de pandemie. Multe dintre aceste tranzacții sunt «on hold» fie din motive de regândire strategică a vânzătorilor sau cumpărătorilor, fie din cauză că oamenii nu au mai putut călători, nu s-au mai putut face inspecții la proprietăți, nu s-au mai putut semna acte sau să negocieze. E absolut clar că nu toate aceste tranzacții vor merge mai departe. Mai sunt șapte luni din an, o perioadă suficientă chiar și pentru a iniția și încheia o tranzacție. Mai este timp ca piața să se îndrepte într-o direcție bună“, explică Văcaru.
Printre cele mai mari tranzacții aflate în lucru în prezent se numără cea prin care conglomeratul chinez Fosun cumpără Floreasca Park de la GLL Real Estate Partners și cea prin care Skanska vinde două clădiri din Campus 6 către S Immo.
Văcaru se așteaptă ca piața locală să urmeze modelul celor vecine. Spre exemplu, acum două săptămâni, un grup german considerat „core“, adică cu un profil bazat pe investiții pe termen lung, a semnat o tranzacție în Ungaria. De asemenea, alte trei tranzacții au fost semnate în Varșovia cu același tip de investitori.
„E probabil să vedem nume noi de investitori în piață. Nu doar oportuniști, ci și mai «core», care au acces la foarte mult capital și care caută produse bune, poate cu prețul ușor modificat sau chiar și la același preț, dar pe care competiția era intensă înainte. Acești investitori sunt chiar îngrijorați de ceea ce se întâmplă la nivelul băncilor centrale, care pompează lichiditate în piață, iar lichiditatea pe care o au ei poate deveni complicat de administrat. De aceea vor să achiziționeze în această perioadă, pentru a-și asigura un venit constant din chirii pe viitor“, conchide Andrei Văcaru.