Familia Hanifi, proprietara unuia dintre primele parcuri en-gros din România – Smart Expo Flora din Voluntari, a inițiat demersul pentru demolarea depozitelor pe care le deține în cartierul bucureștean Colentina, în locul cărora vrea să construiască un ansamblu rezidențial cu circa 900 de apartamente. În această afacere a fost implicat timp de 7 ani și chinezul Zheng Siyong, considerat un risc la adresa securității naționale a României și expulzat din țară.
Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider
Perspectiva în imobiliare și proiectele pregătite în criză vor fi anunțate la conferința care urmează să fie organizată de Profit.ro și pentru care detalii pot fi văzute AICI. Conferința va fi transmisă în direct și pe Profit TV
La scurt timp după declanșarea stării de urgență, o firmă controlată de familia Hanifi a primit de la Primăria Sectorului 2 un certificat de urbanism necesar desființării celor 18 construcții existente și organizării de șantier. Investitorii dețin pe Șoseaua Andronache, nr. 199, o serie de hale, utilizate, în principal, pentru depozitarea de nisip și balast pentru construcții. Majoritatea halelor ce au aparținut fostului Centru de Exploatare a Lemnului sunt, însă, în degradare.
Istoricul terenului de 2,5 hectare, pe care se intenționează dezvoltarea unui ansamblu rezidențial cu două blocuri mari a câte 10 etaje fiecare, este încâlcit. Aici a funcționat înainte de `89 Centrul de Exploatare a Lemnului. Terenul a fost cumpărat în 2004 de M.K. Rom Factor, o firmă împărțită atunci, în mod egal, de Fatima Hanifi și Zheng Xing. În 2007, se fac o serie de permutări de acționari și părțile sociale ajung să fie împărțite egal între chinezul Zheng Siyong și Jouma Hanifi, fiul Fatimei Hanifi, potrivit termene.ro.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
În 2014, familia Hanifi și Zheng Siyong cedează firma Marianei Grigore, cea care, o perioadă de timp, a împărțit cu Bogdan Pandele, fiul primarului din Voluntari, agenția imobiliară Activ Imob.
În 2017, ea iese din acționariat prin cesiunea tuturor părților sociale firmei Socet, iar în 2018 au preluat câte un sfert din părțile sociale firma Syma Commercial Park și sirianul Zakaria Hanifi. Pentru câteva luni, și firma Syma Commercial Park, deținută tot de familia Hanifi, a fost în acționariatul agenției imobiliare Activ Imob cu 50% din părțile sociale, restul fiind deținute de Bogdan Pandele.
Anul trecut, Primăria Sectorului 2 a acordat firmei M.K. Rom Factor certificatul de urbanism necesar construirii primei faze dintr-un ansamblu de locuințe aprobat prin Plan Urbanistic Zonal.
Familia Hanifi deține din 2002 complexul Smart Expo Flora, care se întinde pe o suprafață de 9,7 hectare de teren la ieșirea din București spre Voluntari. În pavilioanele de 53.000 de metri pătrați activează sute de standuri.
Zheng Siyong, alături de alți trei chinezi, au fost declarați în 2012 indezirabili pe o perioadă de 10 ani și expulzați din România, pentru considerente de securitate națională, fiind suspectați de spionaj și infracțiuni economice. Ulterior, chinezul a ajuns să facă afaceri în Republica Moldova, unde a deținut, printre altele, centrul comercial Megapolis Mall din Ciocana, intrat în insolvență anul trecut.
Pe alte trei foste platforme industriale învecinate cu cea deținută de sirieni au fost inițiate proiecte imobiliare. Una dintre marile fabrici dezafectate din această zonă este Helitube. La începutul acestui an, terenul fostei unități de producție a fost cumpărat de o firmă a SIF Banat-Crișana care ar putea dezvolta în loc un parc de retail ai cărui posibili ocupanți sunt Leroy Merlin și Lidl.
O altă fostă platformă industrială care urmează a fi transformată într-un complex rezidențial cu peste 1.500 de locuințe este Întreprinderea de Utilaj Greu pentru Construcții (IUGC). Această fabrică este în proprietatea unui grup de investitori coordonat de israelianul Ramon Tsur, despre care Profit.ro a scris în exclusivitate.
De asemenea, proprietarii complexului logistic Eurocooling, din aceeași zonă, testează potențialul imobiliar al terenului pe care își desfășoară activitatea printr-un Plan Urbanistic Zonal care permite construcția a peste 1.300 de apartamente, potrivit estimărilor Profit.ro.
În București sunt în pregătire zeci de ansambluri rezidențiale medii și mari, o dovadă a revenirii încrederii în piață, sentiment care se reflectă și în volumul de vânzări de proprietăți. În ciuda evoluției pozitive de la începutul anului, investitorii imobiliari preconizează o scădere a volumului de tranzacții în următoarea perioadă din cauza epidemiei de coronavirus.
Numărul tranzacțiilor imobiliare a revenit pe creștere în iulie 2019, după ce a scăzut 12 luni consecutive, din iulie 2018 în iunie 2019, cu procente cuprinse între 7% și 35% an la an, potrivit datelor Agenției Naționale de Cadastru și Publicitate Imobiliară. Anul trecut au fost încheiate circa 540.000 de tranzacții, cu 4,1% mai puține decât în 2018. Prima lună din acest an a început în creștere, cu peste 35.000 de contracte de vânzare-cumpărare semnate, un avans de 14,6% comparativ cu aceeași lună din 2019. Februarie a continuat creșterea, cu un avans de 21,5%. În martie, deși la jumătatea lunii a fost declanșată starea de urgență, românii au încheiat peste 48.000 de tranzacții, cu 8,6% peste volumul lunii corespondente din 2019. Primul trimestru din 2020 a adus cu 14,7% mai multe tranzacții imobiliare decât în perioada similară din 2019.