ANALIZĂ-INFOGRAFIC Inspectorii ISC nu contenesc cu amenzile. Urmează un an de foc pe șantiere

ANALIZĂ-INFOGRAFIC Inspectorii  ISC nu contenesc cu amenzile. Urmează un an de foc pe șantiere
scris 21 feb 2019

Inspectoratul de Stat în Construcții (ISC) a înregistrat anul trecut peste 15.500 de nereguli pe șantiere și a aplicat amenzi de peste 12,5 milioane de lei, în ușoară scădere față de anul anterior când s-a consemnat un record al ultimilor șapte ani. Creșterea cu 25% a numărului de inspectori, aprobată la finalul anului trecut, se previzionează că va aduce cu 50% mai multe controale în 2019.

Inclusiv astăzi, polițiști și reprezentanți ai Inspectoratului în Construcții București, ai ITM, ANAF și ISU București-Ilfov au declanșat controale pe nouă șantiere unde se construiesc locuințe, pentru a verifica legalitatea funcționării acestora și dacă persoanele care lucrează acolo au contracte de muncă.

Urmărește-ne și pe Google News

Deciziile din 2011 și 2013 ale Ministerului Dezvoltării Regionale și Administrației Publice de a reduce la jumătate numărul de inspectori, comparativ cu vârful de 1.500 de angajați înregistrat în 2008, a condus și la o diminuare drastică a activităților de control din ISC.

În 2016, când s-au aprobat 200 de posturi suplimentare, amenzile date de inspectori au depășit suma amenzilor din cei patru ani anteriori. Ba mai mult, în 2017, cu același număr de inspectori, s-au aplicat amenzi în valoare de 12,8 milioane lei, în creștere cu 34% comparativ cu anul anterior. Trebuie precizat că, din numărul maxim de 814 posturi aprobate pentru ISC în 2016, inspectorii cu atribuții de control sunt mai puțin de jumătate dintre angajații instituției.

Investitorii imobiliari nu scapă de taxa socială pe construcții. Scad, însă, cotele de contribuție CITEȘTE ȘI Investitorii imobiliari nu scapă de taxa socială pe construcții. Scad, însă, cotele de contribuție

Spre exemplu, în 2017, cu un număr de 357 de inspectori angajați, au fost efectuate 20.615 activități de control, echivalentul unui număr mediu de 57 controale pe inspector. Anul trecut, cu un număr de 361 de inspectori cu atribuții de control, s-au efectuat 21.144 de activități de control, adică o medie de 58 de controale pe inspector.

Tot anul trecut, ISC a aplicat peste 1.400 de amenzi în valoare totală de 12,5 milioane lei. În cazul a 382 de șantiere s-a dispus oprirea lucrărilor, iar pentru 11 dintre acestea s-au sesizat organele de urmărire penală, pentru fapte care constituie infracțiuni. Cele mai multe amenzi au fost date în ultimul trimestru al anului. Printre acestea se numără două blocuri din Sectorul 4, unul de opt și altul de nouă etaje, în cazul cărora s-a constatat cu nu a fost respectat proiectul de execuție și nu au fost întocmite documente privind calitatea lucrărilor și a materialelor folosite, ba mai mult, la blocul mai înalt, lucrările de zidărie au fost executate necorespunzător. Ambele șantiere au fost oprite.

ANALIZĂ- DOCUMENT Constructorii și proiectanții pot fi departajați după cifra de afaceri. Accesul la lucrări publice mari va fi condiționat. Firmele străine, obligate să se certifice local CITEȘTE ȘI ANALIZĂ- DOCUMENT Constructorii și proiectanții pot fi departajați după cifra de afaceri. Accesul la lucrări publice mari va fi condiționat. Firmele străine, obligate să se certifice local

În noiembrie anul trecut s-au aprobat încă 200 de posturi în cadrul inspectoratului, mișcare prin care s-a urmărit creșterea numărului activităților de control cu 50% pe an, până la circa 32.000 de operațiuni.

Cheltuielile generate de suplimentarea numărului de salariați sunt acoperite din veniturile proprii ale ISC. Investitorii imobiliari sunt obligați să plătească o taxă de 0,1% din valoarea lucrărilor autorizate, care acoperă cheltuielile cu controlul statului, la care se adaugă o taxă suplimentară în cuantum de 0,5% din valoarea autorizată, din care jumătate se achită la momentul începerii lucrărilor și jumătate la recepționarea acestora. Trebuie menționat că din septembrie 2015 cota de taxare a fost redusă de la 0,7% la 0,5%. Anul trecut banii adunați din aceste cote au fost de peste 277 milioane lei și reprezintă principala sursă de venit a inspectoratului. 

Infografic realizat de Alexandru Urzică
viewscnt
Afla mai multe despre
isc
inspectori
santiere
amenzi
controale
nereguli