Rata șomajului în zona euro, nivel fără precedent din ultimul sfert de secol

Rata șomajului în zona euro, nivel fără precedent din ultimul sfert de secol
scris 3 mai 2024

Rata șomajului în zona euro a rămas stabilă în luna martie, la 6,5%, acesta fiind cel mai redus nivel din istorie, în pofida unei conjuncturi economice nefavorabile, informează AFP.

Potrivit datelor publicate vineri de Eurostat, este vorba de cea mai scăzută rată a șomajului înregistrată de la debutul publicării datelor statistice de către Eurostat, în luna aprilie 1998, arată Agerpres.

Urmărește-ne și pe Google News
Nou calcul după colapsul Uniunii Sovietice: Europa de Est va devansa sudul Europei la capitolul standard de viață CITEȘTE ȘI Nou calcul după colapsul Uniunii Sovietice: Europa de Est va devansa sudul Europei la capitolul standard de viață

Aceste cifre sunt o dovadă a rezistenței pieței muncii în fața stagnării economice înregistrată în ultimul an și jumătate. Chiar dacă activitatea economică în zona euro a stagnat, începând de la finele lui 2022, ca urmare a consecințelor războiului din Ucraina și exploziei inflației, rata șomajului a continuat să scadă pentru a se stabiliza începând din primăvara lui 2023 la un nivel fără precedent din ultimul sfert de secol.

În cazul Uniunii Europene, rata șomajului a scăzut ușor până la 6% în luna martie 2024, de la un nivel de 6,1% în luna februarie. În România, rata șomajului a scăzut până la 5,3% în martie, de la un nivel de 5,6% în luna februarie a acestui an și unul de 5,5% în luna martie 2023.

Unul dintre cele mai mari grupuri de investiții imobiliare din Ungaria, investiție de 16 milioane euro în Plaza M din Târgu Mureș CITEȘTE ȘI Unul dintre cele mai mari grupuri de investiții imobiliare din Ungaria, investiție de 16 milioane euro în Plaza M din Târgu Mureș

În cifre absolute, 13,258 milioane de persoane din UE erau în șomaj în luna martie, dintre care 11,087 milioane în țările care fac parte din zona euro. Comparativ cu situația din luna februarie, numărul șomerilor a scăzut cu 74.000 persoane în UE și cu 94.000 de persoane în zona euro.

Cele mai mici rate ale șomajului din UE au fost înregistrate în Cehia și Polonia (ambele cu 2,9%) și Slovenia (3,1%). La polul opus, cele mai ridicate rate ale șomajului au fost înregistrate în Spania (11,7%) și Grecia (10,2%).

FOTO Tuborg România operează schimbări strategice în managementul companiei CITEȘTE ȘI FOTO Tuborg România operează schimbări strategice în managementul companiei

Criteriul utilizat de Eurostat pentru a defini șomajul este cel al Biroului Internațional al Muncii (BIM). Șomerii, conform definiției BIM, sunt persoanele în vârstă de 15-74 ani care îndeplinesc simultan următoarele trei condiții: nu au un loc de muncă, sunt disponibile să înceapă lucrul în următoarele două săptămâni, s-au aflat în căutare activă a unui loc de muncă, oricând în decursul ultimelor patru săptămâni.

viewscnt
Afla mai multe despre
somaj
euro