Unul dintre sectoarele cele mai efervescente din lumea divertismentului, industria de gambling, este transformat puternic de modul în care se dezvoltă noua lume digitală.
Așa cum comerțul face tot mai mulți pași în zona online, înregistrând record după record în e-commerce, piața jocurilor de noroc este revoluționată de resursele disponibile la distanță, prin internet, inclusiv pe dispozitive mobile.
Conform celor mai recente estimări, publicate de statistica.com, veniturile din acest sector care cuprinde cazinouri online, pariuri sportive online și alte jocuri de profil vor ajunge la 97,70 miliarde USD în 2024.
Trendul de creștere vizează și următorii 5 ani, cu o rată anuală de 6,46%, ceea ce ar însemna un volum de piață estimat la 133,60 miliarde USD până în 2029. Datele apar în contextul în care sectorul jocurilor de noroc online beneficiază de un avans semnificativ de mai mulți ani, generat în mare parte de schimbarea preferințelor în rândul clienților.
În noua realitate digitală, consumatorii de divertisment își doresc acces rapid, de oriunde și oricând, la astfel de resurse de distracție din categoria gambling. Lucrurile pot fi comparate inclusiv cu un alt sector al divertismentului, cel al filmelor și serialelor. Vizionarea de astfel de conținut pe posturi TV și în cinematografe a fost influențată substanțial de apariția și dezvoltarea platformelor de streaming precum Netflix, Max, Disney+ sau SkyShowTime.
Contextul perfect pentru dezvoltarea pieței de online gambling
Platformele care propun jocuri de noroc online au pariat pe comoditate și accesibilitate. Întreg contextul este favorabil: dezvoltare puternică a rețelelor de internet fix și mobil (inclusiv în era 5G+ pentru date mobile, cu așteptări pentru 6G), ieftinire a serviciilor de acces internet, creștere nivel de trai în multe țări în curs de dezvoltare (inclusiv România), apariția unor smartphone-uri tot mai performante, la prețuri accesibile publicului larg, modificarea trendurilor sociale.
Un avantaj pentru industria de gambling la distanță poate fi considerat chiar ritmul de creștere a populației de pe planetă, rezultând an de an mai mulți potențiali clienți. În plus, încălzirea globală, cu numeroase episoade de vreme extremă, determină în unele perioade preferința și mai accentuată a publicului spre oportunități de divertisment mediate de tehnologie, din confortul propriei locuințe.
După cum se știe, un element foarte relevant în favoarea tuturor afacerilor online este constituit de schimbările de comportament ale utilizatorilor de produse și servicii în perioada 2020 - 2022. Situația specială globală și unele restricții de circulație au schimbat agenda publică în materie de investiții, iar infrastructura online a fost favorizată. Cu muncă remote și tot mai multe resurse accesibile de la distanță, oamenii s-au obișnuit cu facilitățile noi, situație care se observă perfect în multe domenii de afaceri, mai ales pe nișele de comerț.
Jocurile de noroc evoluează similar retail-ului: partea offline nu este eliminată, dar dezvoltarea semnificativă se mută în zona online, cele două dimensiuni existând așadar în paralel. La fel cum mergem în continuare în hipermarketuri și mall-uri, dar adesea preferăm livrare la domiciliu fără să ne mai deplasăm, la fel cum nu renunțăm la ieșiri la restaurant, dar obișnuim să comandăm mâncare de pe aplicații mobile, tot așa nu ștergem jocurile de noroc de pe harta distracției urbane, dar ne axăm iată (și) pe online gambling, după cum indică datele din piață.
SUA, cea mai mare putere mondială în jocuri de noroc online
În 2024, este așteptat un nou val de clienți în cazinouri online și pe platforme de pariuri sportive, creșterea numărului de utilizatori fiind estimată la 5,9%. Venitul mediu per utilizator (ARPU) este de așteptat să evolueze pozitiv, tocmai datorită creșterii economice și a inflației din cele mai multe state. Cele mai mari venituri vor fi generate în Statele Unite ale Americii: 24,98 miliarde USD în acest an. Pe de altă parte, cea mai mare penetrare a utilizatorilor pe piața jocurilor de noroc online este indicată a se consemna în Canada: 69,4%.
Jocurile pe mobil - gamă diversificată, performanță sporită
Una dintre tendințele cheie pe piața jocurilor de noroc online este reprezentată de ascensiunea jocurilor pe mobil. Diversitatea de sloturi optimizate pentru smartphone-uri și tablete este deja impresionantă, iar performanțele tehnice au ținut pasul cu evoluția lumii digitale în ansamblu. Astfel, clienții pot accesa acum în foarte bune condiții jocuri ca la aparate, pariuri sportive, poker, bingo și alte resurse relevante de gambling.
S-au dezvoltat mult nișele, ceea ce este mai greu de realizat în mediul offline, în sectorul de jocuri de cazinou. O platformă online poate găzdui numeroase tipuri de ruletă și diverse feluri de jocuri de blackjack sau baccarat, în secțiuni de tip live casino - jocuri de masă de cazinou cu dealer uman, în timp real. Oferta de sloturi online poate cuprinde teme la modă, inclusiv jocuri bazate pe francize de top în sectorul de divertisment. Update-ul se poate face foarte rapid, mult mai ușor decât în locațiile fizice de gambling, necesitând de asemenea investiții mai reduse.
O altă tendință de pe piață vizează integrarea elementelor sociale în platformele de jocuri de noroc online. Unii operatori încorporează astfel funcții sociale, de exemplu camere de chat și clasamente, precum și instrumente prin care utilizatorii să poată lega partea de gambling de rețeaua proprie de prieteni.
Inteligența artificială și tehnologiile de tip KYC (Know Your Customer, pentru identificarea corectă a identității persoanelor ce accesează platformele de online gambling) sunt deja parte din universul jocurilor de noroc pe internet. De altfel, operatorii din domeniu se remarcă printre cei mai activi agenți economici care susțin cercetarea și inovația, alături de mediul de online banking și cel de online trading.
Jocurile de noroc în România, în anul 2024
Piața de gambling din România este ferm reglementată, inclusiv pe partea de jocuri online - sloturi, jocuri de masă de cazinou, poker, pariuri sportive, bingo și orice alte nișă relevantă. Conform website-ului oficial al Oficiului Național pentru Jocuri de Noroc, instituție în subordinea Ministerului Finanțelor Publice, există la momentul actual 31 de operatori licențiați ONJN, care dețin zeci de platforme active, unde jocul este 100% legal, în condiții de siguranță optimă. Piața este dinamică, foarte concurențială, în ultimii ani au existat atât noi branduri lansate în România, cât și platforme care au decis să închidă activitatea în țara noastră.
Jocul responsabil este acum în centrul atenției publice, operatorii investind în educarea consumatorilor în acest sens, pentru a elimina pe cât posibil activitățile dăunătoare ale jucătorilor cu risc de adicție. Sunt implementate campanii de informare, dar și multiple instrumente automate sau la îndemâna utilizatorilor, în spiritul atitudinii echilibrate. Prevenția este urmată de intervenție, scopul final fiind asigurarea unui mediu cu adevărat sigur pentru cei pasionați de astfel de resurse de divertisment rezervate exclusiv publicului cu vârsta de cel puțin 18 ani.
Piața de jocuri de noroc din România, în ansamblul său (online și offline) este un segment relevant și pentru economie, cu zeci de mii de locuri de muncă existente la companiile din domeniu.
Și mai relevantă este acțiunea pe verticală, căci operatorii sunt la rândul lor clienți importanți în sectorul de publicitate, în cel imobiliar (pentru agenții de pariuri și săli de jocuri stradale) și susținători activi ai mediului sportiv (cele mai multe echipe din campionatul național de fotbal al României, dar și competițiile și Echipa Națională au sponsori de top din sectorul de gambling).
Asociațiile constituite de operatorii economici din acest domeniu subliniază constant faptul că acest sector este caracterizat prin 0% evaziune fiscală, în condițiile unei colectări aproape totale a taxelor și impozitelor datorate la bugetul de stat.
Jocurile de noroc sunt dedicate în exclusivitate persoanelor care au împlinit 18 ani. Fii responsabil!