Numărul polițelor RCA a crescut, volumul primelor brute subscrise la asigurări de viață se menține la cel mai ridicat nivel din ultimii ani

Numărul polițelor RCA a crescut, volumul primelor brute subscrise la asigurări de viață se menține la cel mai ridicat nivel din ultimii ani

Leonardo Badea, președinte ASF

scris 21 mar 2019

În 2018, comparativ cu anul precedent, prima medie RCA anualizată, a scăzut cu aproximativ 12% (ajungand la suma de 612 lei). Exprimat în unități anuale (pentru a ține seama de durata diferită a polițelor), numărul de contracte RCA încheiate până la 31 decembrie 2018 a fost în creștere cu 11% față de aceeași perioadă a anului anterior ( 5.873.613 contracte)

Pe ansamblul pieței asigurărilor de locuințe (obligatorii și facultative), în anul 2018 a fost o creștere a primelor brute subscrise de aproximativ 4% comparativ cu anul precedent, iar valoarea indemnizațiilor brute plătite s-a diminuat cu 13%, cifre incluse în raportul anual.

FOTO Război între Starbucks și 5 To Go pe fațadele blocurilor CITEȘTE ȘI FOTO Război între Starbucks și 5 To Go pe fațadele blocurilor
Urmărește-ne și pe Google News

Subscrierile aferente asigurărilor facultative de locuințe, pe parcursul anului 2018, au înregistrat o creștere de aproximativ 5% comparativ cu anul precedent, transmite președintele ASF, Leonardo Badea.

Ponderea semnificativă a elementelor de rang 1 în total fonduri proprii eligibile indică faptul că, la nivel de piață, capitalul deținut de societățile de asigurare din România este de foarte bună calitate (preponderent capital propriu). La sfârșitul anului 2018, fondurile proprii eligibile să acopere SCR au atins nivelul de 5,10 miliarde lei, iar în ceea ce privește elementele componente, elementele de rang 1 fără restricții s-au menținut cu ponderea cea mai mare (89%).

La nivelul întregii piețe de asigurări, numărul de contracte de asigurare în vigoare la finalul anului 2018 a fost în creștere față de anul precedent cu 5% (14.998.578 contracte). Numărul de contracte de asigurare în vigoare la finalul anului 2018 pentru asigurările generale reprezintă 89% din totalul numărului de contracte, în creștere cu 8% comparativ cu numărul contractelor în vigoare la finalul anului 2017.

Activele totale ale societăților de asigurare au crescut cu 3,28% în anul 2018 comparativ cu valoarea înregistrată în anul anterior. În anul 2018 s-a continuat îmbunătățirea indicatorilor de solvabilitate. La sfârșitul lunii decembrie a anului 2018 toate societățile de asigurare îndeplineau atât cerințele necesarului de capital de solvabilitate (SCR), cât și cerințele minime de capital (MCR). De asemenea, ratele SCR și MCR, calculate la nivelul pieței ca raportul dintre totalul fondurilor proprii eligibile să acopere cerințele de capital și valoarea totală a necesarului de capital, au înregistrat valori supraunitare. Rata SCR la nivelul pieței s-a situat la un nivel de 1,71, iar rata MCR la o valoare de 3,87.

La finalul lunii decembrie 2018 valoarea totală a rezervelor tehnice brute constituite de societățile de asigurare se situa la un nivel de peste 16 miliarde lei, în creștere cu aproximativ 5% față de sfârșitul anului 2017 (15.636.987.050 lei). Din valoarea totală a rezervelor tehnice brute, 56,07% reprezintă rezerve constituite pentru asigurările generale, în timp ce 43,93% din totalul rezervelor tehnice sunt constituite pentru activitatea de asigurări de viață. Asigurările de sănătate au cumulat la finalul anului 2018 prime brute subscrise în valoare de 335 milioane lei, în creștere cu aproximativ 60%  față de aceeași perioadă a anului precedent. Numărul de contracte în vigoare la sfârșitul perioadei de raportare s-a mărit cu circa 33%, iar cea mai ridicată pondere este deținută de asigurările de sănătate de la nivelul pieței de asigurări generale (95,31%).

În anul 2018, societățile de asigurare autorizate și reglementate de ASF au subscris prime brute în valoare de 10,14 miliarde lei, în creștere cu 4,5% față de valoarea înregistrată în anul 2017.

Valoarea primelor brute subscrise pentru activitatea de asigurări generale a crescut cu 4,6% în anul 2018 comparativ cu anul precedent, în timp ce valoarea subscrierilor pentru activitatea de asigurări de viață a înregistrat o creștere de 4,3%.

Asadar, în anul 2018 a continuat dinamica pozitivă a sectorului asigurarilor de viață, iar volumul primelor brute subscrise se menține la cel mai ridicat nivel din ultimii ani.

viewscnt
Afla mai multe despre
leonardo badea
asf
rca
asigurare de viata