Elvețienii au aprobat propunerile ca serviciile globale de streaming TV, precum Netflix, Amazon și Disney, să investească o parte din veniturile generate în Elveția în producții locale de conținut, transmite Reuters.
Puțin peste 58% dintre alegători au susținut propunerea, conform rezultatului final, într-unul dintre cele trei voturi naționale desfășurate în cadrul sistemului elvețian de democrație directă, scrie News.ro.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Elveția va deveni cea mai recentă țară europeană care introduce astfel de măsuri pentru a sprijini producția locală de televiziune și film și pentru a stimula conținutul produs local.
”Acest rezultat subliniază importanța culturală a filmului în Elveția”, a declarat ministrul elvețian de Interne Alain Berset, într-o conferință de presă.
În referendumul obligatoriu privind ceea ce se numește !Lex Netflix”, serviciile internaționale de streaming trebuie să investească 4% din veniturile pe care le obțin în Elveția în producția de film locală.
Investițiile pot lua forma cumpărării de spectacole realizate local, realizării de programe sau să intre într-un fond de investiții.
Netflix a spus că respectă rezultatul și că va colabora cu guvernul pentru a implementa regulamentul.
”Credem că poveștile bune pot veni de oriunde și am investit deja în conținut din Elveția în trecut”, a spus un purtător de cuvânt al Netflix.
Amazon a refuzat să comenteze, iar Disney nu a răspuns la o solicitare de comentarii.
O lege similară a fost adoptată în Portugalia, unde furnizorii de servicii de streaming trebuie să plătească 1% din venitul lor către Institutul de Cinema și Audiovizual.
Danemarca are în vedere o taxă, iar Spania urmează să introducă una. Franța și Italia impun ca serviciile de streaming să investească o parte din veniturile lor în conținut european în limbile locale.
Într-un referendum separat, 72% dintre elvețieni au aprobat creșterea finanțării pentru agenția europeană de securitate a frontierei, Frontex. O respingere ar fi putut forța Elveția să iasă din zona de călătorie fără pașapoarte Schengen, formată din 26 de membri, și din sistemul Dublin de coordonare a cererilor de azil.
La al treilea vot, 60% dintre alegători au susținut o regulă care prevede că oamenii care nu doresc ca organele lor să fie prelevate pentru transplanturi după deces trebuie să opteze în acest sens.