WikiLeaks: Unii antiviruși, precum cel creat de compania românească Bitdefender, par să pună probleme hackerilor CIA

WikiLeaks: Unii antiviruși, precum cel creat de compania românească Bitdefender, par să pună probleme hackerilor CIA
scris 9 mar 2017

Soluțiile de securitate informatică dezvoltate de compania românească Bitdefender par să îi pună în dificultate pe programatorii CIA, relevă datele WikiLeaks cu privire la programul clandestin de piratare pus la punct de serviciul secret extern al SUA.

Potrivit documentelor publicate în această săptămână de WikiLeaks, divizia de programatori a CIA, care la finele anului trecut număra peste 5.000 de utilizatori înregistrați, a dezvoltat mai mult de o mie de instrumente pentru spargerea sau infectarea dispozitivelor electronice la nivel global, de la PC-uri la telefoane și televizoare inteligente.

Urmărește-ne și pe Google News

“Amploarea acțiunii întreprinse de CIA este atât de mare, încât, până în 2016, hackerii agenției au folosit mai multe linii de cod decât cele utilizate pentru Facebook”, notează WikiLeaks într-un comunicat.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum
Dezvăluirile WikiLeaks demonstrează, încă o dată, pericolul pe care îl reprezintă televizoarele smart CITEȘTE ȘI Dezvăluirile WikiLeaks demonstrează, încă o dată, pericolul pe care îl reprezintă televizoarele smart

Cele peste 8.700 de pagini confidențiale care detaliază metodele folosite de angajații CIA includ și diverse tehnici pentru păcălirea antivirușilor creați de companii precum Bitdefender, Kaspersky Lab, AVG, F-Secure, Rising Antivirus și Comodo Group.

Comentariile programatorilor CIA sugerează că unii antiviruși sunt mai greu de păcălit decât alții, scrie Associated Press. Dacă în cazul AVG și Kaspersky programatorii nu s-au lovit de prea multe probleme, antivirușii dezvoltați de Bitdefender și Comodo sunt mai greu de înfrânt.

În cazul Bitdefender, soluția propusă de un programator pentru evitarea detectării nu pare să funcționeze în toate situațiile. “Din păcate, tocmai am încercat-o (…) și Bitdefender este încă supărat”, spune unul dintre hackeri într-un comentariu datat 5 octombrie 2015.

Patru zile mai târziu, un alt programator își îndeamnă colegii să posteze cum au reușit să treacă de Bitdefender pentru a putea folosi aceeași metodă.

Având în vedere lipsa detaliilor suplimentare, este dificil de apreciat dacă angajații CIA au găsit o soluție să înfrângă antivirusul românesc.

Potrivit lui Marius Buterchi, Global Consumer PR Lead la Bitdefender, concluzia este că Bitdefender “detectează instrumentele CIA”.

WikiLeaks: Unii antiviruși, precum cel creat de compania românească Bitdefender, par să pună probleme hackerilor CIA
viewscnt
Afla mai multe despre
wikileaks
bitdfender
cia
hacker