ULTIMA ORĂ Consiliul Concurenței - inspecție la sediile a 14 companii IT. Posibile trucări ale unor licitații. "Printre cele mai ample inspecții pe care le-am derulat."

ULTIMA ORĂ Consiliul Concurenței - inspecție la sediile a 14 companii IT. Posibile trucări ale unor licitații. "Printre cele mai ample inspecții pe care le-am derulat."
Profit.ro
Profit.ro
scris 13 iun 2024

Consiliul Concurenței a efectuat inspecții inopinate la sediile a 14 companii active pe piața comercializării echipamentelor de tehnologia informației și comunicații din România.

Profit.ro a anunțat săptămâna trecută că inspectorii Consiliul Concurenței au demarat un control inopinat la mai multe firme din zona IT, printre acestea numărându-se Trencadis, Arctic Stream, Dendrio Solutions și Dataware Consulting.

Inspecțiile s-au derulat în cadrul investigației privind posibile trucări ale unor licitații publice având ca obiect comercializarea echipamentelor de tehnologia informației și comunicații furnizate de către Cisco Systems Romania SRL, susține acum instituția.

Urmărește-ne și pe Google News
CONFIRMARE Tranzacție surpriză - Companie germană votată de mai multe ori \ CITEȘTE ȘI CONFIRMARE Tranzacție surpriză - Companie germană votată de mai multe ori "brand al secolului" cumpără pachetul majoritar al unui startup românesc IT
Evenimente

11 septembrie - Maratonul Impactul fiscalitații în economie. Parteneri: ARB, CEC Bank, CITR
24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a. Parteneri: ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
30 septembrie - Eveniment Profit.ro e-commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a. Parteneri: CEC Bank, ContentSpeed
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-al Parteneri: Raiffeisen Bank
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris Romania

„Acestea au fost printre cele mai ample inspecții pe care le-am derulat, atât din punctul de vedere al duratei - vorbim de 3 zile la sediile companiilor - cât și al resursei umane implicate, fiind necesar efortul unor echipe extinse de specialiști”, a declarat Bogdan Chirițoiu, președintele Consiliului Concurenței.

Autoritatea de concurență are indicii că licitațiile publice care vizează comercializarea echipamentelor furnizate de către CISCO ar fi împărțite între ofertanți având sprijinul furnizorului, direct sau prin intermediul distribuitorilor autorizați, astfel încât să câștige firmele favorizate. Posibila practică anticoncurențială ar fi început cel puțin din anul 2019.

Companiile la care s-au desfășurat inspecții inopinate sunt: Cisco Systems Romania SRL, Arctic Stream SA, Datanet Systems SRL, Dataware Consulting SRL, Dendrio Solutions SRL, ETA2U SRL, Evotech-IT SRL, Logic Computer SRL, Metaminds SA, Trencadis Corp SRL, Alef Distribution RO SA, Ingram Micro Distribution SRL, Logicom Information Technology Distribution SRL și Prime Telecom SRL.
Inspecțiile inopinate sunt autorizate de Curtea de Apel București și sunt justificate de necesitatea obținerii tuturor informațiilor și documentelor necesare clarificării posibilelor practici anticoncurențiale analizate. Efectuarea acestora nu reprezintă o antepronunțare în ceea ce privește vinovăția companiilor.

O parte dintre indiciile care au stat la baza declanșării investigației au fost aduse în atenția autorității de concurență de către autorități contractante, dar și prin intermediul platformei avertizorilor de concurență. De asemenea, indicii au rezultat și din analiza derulată de Consiliul Concurenței asupra procedurilor de achiziție publică organizate pe piața vizată de investigație.

În situația în care Consiliul Concurenței va constata încălcarea regulilor de concurență, companiile implicate riscă amenzi de până la 10% din cifra de afaceri. Cu toate acestea, companiile care cooperează cu autoritatea de concurență, în cadrul programului de clemență, pot obține imunitate la amendă sau reduceri substanțiale ale amenzilor. 

viewscnt
Afla mai multe despre
consiliul concurenței
it