Mai multe persoane fizice și asociații au transmis 22 de adrese către ANCOM - autoritatea națională care monitorizează câmpurile electromagnetice ale rețelelor telecom - exprimându-și temerile legate de noua tehnologie 5G, se arată în sinteza observațiilor la planul de acțiuni pentru 2021 al acestei autorități. "Preocupați de efectele radiațiilor electromagnetice asupra sănătății umane, respondenții solicită anularea oricăror demersuri cu impact direct sau indirect asupra implementării în România a tehnologiei 5G", spune autoritatea de reglementare în comunicații.
Arbitrul telecom (ANCOM) a anunțat că a aprobat planul de acțiuni pentru 2021, care cuprinde printre altele organizarea în trimestrul trei din acest an a licitației pentru benzile de frecvențe radio care vor fi folosite și pentru furnizarea serviciilor din noua generație de comunicații 5G, arată Hotnews.
Planul de acțiuni a fost pus în dezbatere publică la sfârșitul anului trecut și a primit o serie de observații inclusiv de la persoane fizice și asociații care au cerut anularea demersurilor de implementare a tehnologiei 5G în România pe motiv că ar putea afecta sănătatea umană. ANCOM subliniază că solicitări cu motivări similare sau identicie a mai primit și cu alte ocazii, în general de la aceleași persoane.
Ce spune ANCOM despre cele 22 de adrese care cer stoparea licitației 5G în 2021:
"Preocupați de efectele radiațiilor electromagnetice asupra sănătății umane, respondenții solicită anularea oricăror demersuri cu impact direct sau indirect asupra implementării în România a tehnologiei 5G, explicit a acțiunilor din planul ANCOM enumerate mai sus.
Motivele invocate sunt: acțiunile menționate sunt planificate în lipsa unor studii de impact ale ecosistemului 5G asupra sănătății populației, mediului, securității cibernetice și siguranței naționale, asupra ordinii sociale. De asemenea, în opinia respondenților, lipsesc soluțiile la problematicile actuale de ordin tehnic, cibernetic, juridic, legislativ și, cel mai important, lipsește consimțământul informat al cetățenilor României pentru rețeaua 5G.
Alte argumente aduse în discuție de respondenți sunt: spectrul radio este o resursă limitată proprietate publică; directivele europene nu sunt obligatorii; impactul negativ asupra mediului (respondenții susțin în același timp că deja este dovedit impactul nociv al 5G dar și că nu s-a făcut niciun studiu asupra consecințelor implementării 5G); există țări europene care au suspendat/amânat implementarea comercială a tehnologiei 5G.