Secretarul Trezoreriei SUA, Janet Yellen a spus oficialilor din Grupul celor mai dezvoltate 20 de state ale lumii (G20) că Washingtonul a renunțat la propunerea fostului președinte Donald Trump de a permite unora dintre companii să nu fie supuse noilor reglementări globale referitoare la taxa digitală, au declarat, vineri, oficiali americani și europeni, mărind speranța că acordul va putea fi încheiat până în vară, transmite Reuters.
Aproape 140 de țări au stabilit ca termen limită mijlocul anului 2021 pentru a încheia discuțiile referitoare la modernizarea regulillor învechite cu privire la cât de mult pot guvernele să impoziteze comerțul transfrontalier și pentru a stabili o taxă minimă de impozitare a întreprinderilor la nivel global, după ce negocierile aproape s-au blocat anul trecut din cauza propunerii SUA, arată News.ro.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
”Secretarul Yellen a anunțat că ne vom angaja ferm pentru a aborda ambii piloni ai proiectului OCDE și că Statele Unite nu mai pledează pentru implementarea unei protecții în pilonului 1”, a declarat un oficial al Trezoreriei SUA.
Discuțiile multilaterale de reformare a impozitării globale în cadrul Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică, deja dificile, s-au blocat după ce fostul secretar al Trezoreriei, Steven Mnuchin, a insistat asupra măsurii controversate la sfârșitul anului 2019.
Experții fiscali și oficialii din domeniul finanțelor din întreaga lume au avertizat că propunerea SUA ar fi putut permite marilor companii americane precum Amazon, Google Alphabet și Facebook să renunțe la orice a fost convenit la nivel internațional.
CITEȘTE ȘI Bittnet, profit operațional mai mare cu 400%. „Așa cum podurile sunt supuse unor teste extreme de rezistență înainte de inaugurare, așa a fost și anul 2020. Pandemia și alegerile au generat întârzieri în finalizarea proiectelor câștigate.”Declarația lui Yellen făcută în fața miniștrilor de Finanțe și bancherilor centrali ai G20 a fost bine primită de oficialii europeni.
Ministrul german de Finanțe, Olaf Scholz, a descris acțiunea SUA drept un progres major, care ar putea deschide calea către un acord mai larg.
"Colega mea americană Janet Yellen a declarat astăzi miniștrilor de Finanțe ai G20 că Statele Unite vor participa și că noile reglementări pentru o impozitare internațională echitabilă ar trebui să fie obligatorii pentru toate companiile", a afirmat ministrul într-o declarație acordată după întâlnire. Acesta a arătat că Yellen le-a spus oficialilor G20 că Washingtonul planifică, de asemenea, să reformeze reglementările fiscale minime ale SUA în conformitate cu o propunere a OCDE pentru un impozit minim efectiv global.
Ministrul francez al Finanțelor, Bruno Le Maire, unul dintre cei mai vocali critici ai propunerii SUA privind excepțiile, a lăudat la rândul său anunțul SUA.
CITEȘTE ȘI Telekom Romania în 2020: venituri în scădere, EBITDA în creștere"Este posibil un acord până în vară, mai ales acum că Statele Unite au confirmat că renunță la principiul excepțiilor", a spus Le Maire după întâlnire.
Într-o scrisoare adresată oficialilor G20 publicată joi, Yellen a subliniat angajamentul administrației Biden pentru discuții multilaterale privind problema impozitării globale, ”depășind dezacordurile și găsind soluții viabile într-un mod corect și judicios”.