Statele Unite au anunțat joi inculparea a doi chinezi - cu legături cu Guvernul de la beijing -, acuzați că au comis atacuri cibernetice împotriva a 12 țări și și-au subliniat din nou determinarea de a lupta împotriva ”agresiunilor economice” ale gigantului asiatic, relatează AFP.
Zhu Hua și Zhang Shilong, "hackeri asociați Guvernuli chinez”, sunt acuzați de ”asociere de răufăctori” în vederea comiterii unor intruziuni și fraude informatice, scrie News.ro.
Potrivit actului de acuzare, cei doi fac parte dintr-un grup cunoscut sub numele de APT10 - care operează din China, în coordonare cu Ministerul Securității Statului.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Din 2006 în 2018, acest grup a purtat ”o campanie mondială de intruiune în cmputere”, cu scopul de a fura date confidențiale și secrete industriale unor zeci de întreprinderi, în 12 țări, inclusiv Statele Unite, Franța, Germania, Canada sau Regatul Unit.
Ei ținteau în special societăți de servicii specializate în gestionarea la distanță a serviciilor informatice ale altor întrprinderi sau organizații - Managed Service Provider (MSP). Între victimele lor se află, între altele, o instituție financiară mondială, trei întreprinderi din domeniul telecomunicațiilor și un furnizor de pierse de automobile.
”Este vorba pur și simplu despre înșelăciune și furt, iar asta dă Chinei un avantaj injust, în detrimentul unor întreprinderi și țări care respectă regulile internaționale”, a denunțat numărul doi de la Departamentul Justiției, Rod Rosenstein, într-o conferință de presă.
Publicitatea făcută inculpărilor vizează să pună China - care neagă orice spionaj - în fața responsabilităților sale, a declarat el.
”Chinei îi va fi dificil să se facă că nu știe”, acum că Statele Unite au făcut public un act de acuzare foarte precis și detaliat, a apreciat el.
”America și aliații săi știu ce face China. Știm de ce a făcut-o. Iar în unele cazuri știm chiar cine sunt indivizii” din spatele computerelor, a enumerat Rod Rosenstein.
Nicio țară nu reprezintă o amenințare atât de gravă și pe o perioadă atât de îndelungată” ca China, a dat asigurări, la rândul său, directorul FBI Christopher Wray. China vrea, în opinia sa, ”să înlocuiască Statele Unite ca prima putere mondială”.
”RELAȚIE COMPLICATĂ”
Președintele republican Donald Trump a operat o apropiere notabilă de Beijing și ”prietenul” său Xi Jinping la începutul mandatului său, în 2017, însă relațiile bilaterale au fost marcate ulterior de suișuri și coborâșuri.
După ce s-au livrat unui feroce război comercial, cele două țări respectă un armistițiu.
Însă Washingtonul acuză neîncetat Beijingul că a rupt un pact de non-spionaj economic semnat în 2015 cu fostul președinte american Barack Obama.
”Relația noastră cu China este complicată”, ”ei efectuează operațiuni de spionaj și de influențare aici, în Statele Unite”, declara recent secretarul de Stat Mike Pompeo.
Atât aproximativ 90% dintre dosarele de spionaj economic care au făcut obiectul unei anchete în ultimii șapte ani, cât și două treimi dintre cazurile de furt de secrete industriale implică Beijingul, a dat asigurări joi Guvernul american.
Procedurile judiciare care-i vizează pe cei doi hackeri nu sunt, așadar, o premieră.
În octombrie, un presupus spion chinez a fost extrădat din Belgia, unde a fost arestat, acuzat că a căutat să obțină informații despre mai multe companii aeronautice, inclusiv General Electric Aviation.
Un pic mai târziu, cetățeni chinezi au fost inculpați de justiția americană cu privire la spionaj economic viând societăți aeronautice franceze și americane.
Însă alt caz judiciar - care nu vizează spionajul economic - a zdruncinat cel recent cel mai puternic relația între cele două țări. La 1 decembrie, o conducătoare a gigantului chinez în domeniul telecomunicațiilor Huawei a fost arestată în Canada la cererea Statelor Unite.
Meng Wanzhou, în vârstă de 46 de ani, este suspectată de fraudă cu scopul de a ocoli sancțiuni americane impuse Iranului. Eliberată pe cauțiune, ea este vizată de procedură de extrădare.