Consiliul Concurenței a amendat Orange România cu peste 10 milioane de euro pentru abuz de poziție dominantă pe piața de plăți și reclame prin SMS

Consiliul Concurenței a amendat Orange România cu peste 10 milioane de euro pentru abuz de poziție dominantă pe piața de plăți și reclame prin SMS
Adrian Dumitrache
Adrian Dumitrache
scris 20 dec 2018

Consiliul Concurenței a amendat Orange România, liderul pieței de telecomunicații mobile, cu 1% din cifra de afaceri a companiei pentru  abuz de poziție dominantă pe piața de plăți și reclame prin SMS, au declarat pentru Profit.ro surse avizate. Operatorul de telefonie mobilă a înregistrat anul trecut afaceri de peste 1 miliard de euro și, în acest context, sancțiunea va depăși 10 milioane de euro.

Posibilitatea sancțiunii a fost anunțată în octombrie de către președintele instituției, Bogdan Chirițoiu.

Urmărește-ne și pe Google News

“Acest an are potențial să fie al doilea an cel mai mare din punct de vedere al amenzilor, prima poziție fiind ocupată de anul 2011, când am amendat benzinarii. Avem investigatia pe asigurări, pe tarife RCA, avem și o propunere de sancțiune pentru Orange, cu un posibil abuz de poziție dominantă, se va încheia și investigația pe retail și turism”, a spus în 6 octombrie, la Sinaia, șeful instituției.

Instituția a cercetat un posibil tratament discriminatoriu practicat de Orange România, liderul pieței de telefonie mobilă, în relația cu companiile active pe piața plăților prin mesaje scurte (SMS) prin intermediul telefonului mobil, respectiv pe piața mesajelor scurte publicitare prin intermediul telefonului mobil din România.

Unde dai și unde crapă! Disfuncționalitățile Telekom din vara anului 2017 au avut ca efect amendarea Vodafone cu 10.000 lei. Sancțiunea a fost aplicată în urma reclamației unui fost client RCS&RDS CITEȘTE ȘI Unde dai și unde crapă! Disfuncționalitățile Telekom din vara anului 2017 au avut ca efect amendarea Vodafone cu 10.000 lei. Sancțiunea a fost aplicată în urma reclamației unui fost client RCS&RDS

În cazul acestei investigații, lansată în 2016 și a doua în această industrie, instituția a efectuat inspecții inopinate atât la sediul Orange România, cât și la sediile unora dintre agregatorii de plăți prin SMS, existând indicii că aceste companii pot deține probe necesare autorității de concurență pentru o evaluare exactă a comportamentului Orange România SA pe piețele respective.

Printre firmele care furnizează servicii de plată prin SMS se numără Netopia SRL București (Netopia mobilPay), Simplus Invest SRL București (în insolvență din decembrie 2015), Pagini Europene SRL Brașov, EuroPayment Services (www.euplatesc.ro) și Filip Net SRL București, potrivit datelor date publicității de instituție aprilie 2016.

Profit.ro a anunțat, în aprilie, că Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) a redus cu 37 de milioane de lei, la 110,9 milioane de lei, o amendă aplicată de Consiliul Concurenței în februarie 2011 companiei Orange România. Hotărârea instanței este definitivă și irevocabilă.

În februarie 2011, Consiliul Concurenței a amendat Orange România și Vodafone România cu 268,33 milioane de lei (63 milioane de euro) pentru abuz de poziție dominantă. În cazul Orange România, amenda s-a ridicat la 147,9 milioane de lei și a reprezentat 3,6% din cifra de afaceri a operatorului în 2010.

Orange Romania este liderul pieței de profil după numărul clienților și venituri.

În 2017, afacerile au atins un miliard de euro.

viewscnt
Afla mai multe despre
consiliul concurentei
amenzi
orage
sms