Studiu: mașinile autonome sunt mai sigure decât cele conduse de oameni în majoritatea situațiilor

Studiu: mașinile autonome sunt mai sigure decât cele conduse de oameni în majoritatea situațiilor
Liviu Mihai
Liviu Mihai
scris 20 iun 2024

Cu excepția câtorva situații, precum vizibilitatea redusă și virarea, autovehiculele autonome sunt mai sigure decât cele tradiționale, arată un studiu recent.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 iulie - Maraton Medika TV - Sanatatea Aparatului Urinar
30 iulie - Maraton Profit News TV: Inteligența Artificială în Economie

Studiul, publicat de Nature Communications, arată că vehiculele autonome sunt mai sigure și mai puțin susceptibile de a fi implicate în accidente decât mașinile conduse de oameni, cu excepția a două circumstanțe: la viraje și în condiții de vizibilitate redusă.

Cercetătorii au ajuns la această concluzie după ce au analizat datele de la 2.100 de vehicule autonome și 35.133 de mașini conduse de oameni pe o perioadă de șase ani.

Computerele - afectate de un bug nou al Windows CITEȘTE ȘI Computerele - afectate de un bug nou al Windows

Cele mai avansate sisteme autonome, potrivit studiului, reduc posibilitățile de coliziuni din spate, frontale și laterale, precum și ieșirea de pe șosea, cu între 20% și 50%.

Slăbiciunea mașinilor autonome o constituie situațiile cu vizibilitate redusă, precum în zori sau în amurg, și virajele, acolo unde acestea sunt de până la cinci ori mai puțin pricepute decât oamenii.

Mașinile autonome trebuie în continuare să-și sporească abilitățile de percepere a mediului și detectare a pericolelor, precum și de a dezvolta programe de luare a deciziilor și mecanisme de siguranță - din aceasta rezultă 56% din accidentele mașinilor autonome.

viewscnt
Afla mai multe despre
studiu
mașini autonome
șoferi