Opera cere UE să desemneze browser-ul Edge drept „gatekeeper”

Opera cere UE să desemneze browser-ul Edge drept „gatekeeper”
Liviu Mihai
Liviu Mihai
scris 14 iul 2024

Uniunea Europeană ar trebui să desemneze drept „gatekeeper” browser-ul Edge, susține Opera, compania care dezvoltă browser-ul cu același nume, deoarece Microsoft are puterea și a arătat deja că este dispusă să afecteze concurența pentru a-și favoriza produsul.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

11 septembrie - Maratonul Impactul fiscalitații în economie. Parteneri: ARB, CEC Bank, CITR
18 septembrie - Eveniment Profit.ro e-commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a. Parteneri: CEC Bank
24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a. Parteneri: ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-al Parteneri: Raiffeisen Bank
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris Romania

Opera a trimis Comisiei Europene o scrisoare deschisă prin care cere acesteia să revină și să desemneze drept „gatekeeper” browser-ul Edge, după ce, inițial, acesta a fost scutit.

Conform noii legislații europene pentru piețe digitale, produsele considerate „gatekeeper” sunt verificate mai strict și trebuie să respecte un set de reguli menite să încurajeze concurența pe piețele pe care activează.

X gândește o nouă funcție CITEȘTE ȘI X gândește o nouă funcție

Edge, browser-ul dezvoltat de Microsoft, nu a fost desemnat drept „gatekeeper”, deoarece s-a considerat că nu are o cotă de piață suficient de mare pentru a influența piața.

Opera, însă, consideră că, în acest caz, cota de piață a browser-ului este irelevantă, atâta vreme câtă Microsoft, unul din giganții tehnologici ai lumi, are alte produse care domină piața, precum Windows, pe care le poate folosi pentru a-și impune și alte produse.

De altfel, Microsoft a arătat în mai multe rânduri că este dispusă să forțeze utilizatorii de Windows să folosească Edge, fie prin deschiderea forțată a anumitor link-uri cu acesta, fie prin creșterea dificultății prin care acesta poate fi înlocuit ca browser implicit.

Conform StatCounter, Edge are în jur de 5% dintr-o piață a browser-elor web dominată copios de Google Chrome, care deține aproximativ două treimi din aceasta.

viewscnt
Afla mai multe despre
opera
uniunea europeană
browser
edge
gatekeeper