Compania chineză OnePlus a împrumutat o tactică din cartea de strategii Apple și a redus intenționat performanța chipset-ului de pe smartphone-ul OnePlus 9, fără a le spune și propriilor clienți.
Unul din motivele pentru care oamenii cumpără flagship-uri, dincolo de diferența clară pe partea foto, este performanța smartphone-ului, care ar trebui să fie mai rapid, iar această caracteristică ar trebui să se degradeze mult mai lent, în timp, decât în cazul telefoanelor mai ieftine.
Astfel, este lesne de înțeles supărarea utilizatorilor, care au cumpărat flagship-ul OnePlus 9 și cu gândul la performanța chipset-ului din dotare, doar ca să afle că frecvența acestuia este limitată de producător.
Supărător este și faptul că limitarea a fost făcută în secret și a ieșit la iveală în urma testelor sintetice, care arătau că OnePlus 9 nu se apropie, ca nivel de performanță, de telefoanele cu dotări similare.
Cu dovezile în față, producătorul chinez a trebuit să recunoască faptul că limitează intenționat performanța telefonului. Acesta s-a scuzat, spunând că face acest lucru pentru a crește autonomia.
În urma extinderii testelor, s-a constatat că OnePlus are o listă neagră de aplicații, în cazul cărora performanța este redusă artificial. O mulțime de aplicații populare fac parte din lista neagră a producătorului chinez, printre care Chrome, Twitter, Zoom, WhatsApp, Facebook, Instagram, Snapchat, YouTube, Discord, Microsoft Office și Firefox.
Diferența de performanță nu este vizibilă utilizatorului obișnuit, OnePlus 9 fiind un telefon foarte rapid. Aceasta a ieșit la iveală doar în urma testelor sintetice, precum GeekBench.