Microsoft va elimina Control Panel din Windows după 39 de ani

Microsoft va elimina Control Panel din Windows după 39 de ani
Profit.ro
Profit.ro
scris 26 aug 2024

Microsoft a confirmat oficial că va elimina după aproape 4 decenii cunoscuta componentă Control Panel din Windows pentru a-i încuraja pe utilizatori să folosească o aplicație mai nouă din sistemul său de operare, relatează Mashable.

Anunțul a fost făcut într-un document de tip „tech support” publicat de Microsoft săptămâna trecută, compania fondată de Bill Gates anunțând că va renunța la Control Panel, o componentă a Windows încă de la lansarea primului sistem de operare 1.0 în 1985, în favoarea aplicației Settings.

Urmărește-ne și pe Google News
FOTO Unul dintre cele mai mari branduri de cosmetice intră în România cu magazin propriu CITEȘTE ȘI FOTO Unul dintre cele mai mari branduri de cosmetice intră în România cu magazin propriu
Evenimente

24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a. Parteneri: ACUE, ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
30 septembrie - Eveniment Profit.ro e-commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a. Parteneri: ARB, CEC Bank, ContentSpeed
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-al Parteneri: ACUE, Raiffeisen Bank
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris Romania

„Aplicația Settings (…) oferă o experiență mai modernă și ușor de utilizat”, afirmă Microsoft în document. Settings a fost lansată odată cu Windows 8 în 2012 și a preluat deja multe dintre sarcinile ce anterior erau rezolvate cu ajutorul Control Panel, scrie Hotnews.ro.

„Control Panel este în proces de eliminare treptată în favoarea aplicației Settings”, a notat Microsoft în document. Chiar dacă Microsoft a început încă din octombrie 2020 să redirecționeze utilizatorii Windows dinspre Control Panel înspre Settings, noul document confirmă în premieră că gigantul de software intenționează să elimine definitiv cunoscuta componentă.

Site-ul de specialitate Ars Technica notează că Settings a preluat majoritatea funcțiilor incluse anterior în Control Panel odată cu lansarea Windows 11 în 2021 și că în prezent „există doar câteva excepții făcute pentru cei care preferă în mod special schimbări obscure (și pentru cei care pur și simplu preferă Calea Veche)”.

Depozitele în lei ale gospodăriilor populației au crescut CITEȘTE ȘI Depozitele în lei ale gospodăriilor populației au crescut

Chiar dacă rolul Control Panel în Windows a scăzut în ultimii ani, alte funcții precum panoul Display și butonul Add/Remove Programs au rămas ca înainte. Potrivit Ars Technica, noul document publicat de Microsoft sugerează că și acestea ar putea dispărea în masă într-o viitoare actualizare a Windows.

Compania nu a precizat însă când ar urma să se întâmple acest lucru exact și nu a oferit niciun calendar până când Control Panel va fi eliminat la rândul său definitiv. Documentul publicat de Windows se rezumă la a afirma că această componentă va fi „eliminată treptat”.

viewscnt
Afla mai multe despre
microsoft
control panel