Marea Britanie investighează un parteneriat între Alphabet, compania mamă a Google, și startupul AI Anthropic

Marea Britanie investighează un parteneriat între Alphabet, compania mamă a Google, și startupul AI Anthropic
Profit.ro
Profit.ro
scris 31 iul 2024

Autoritatea de reglementare a concurenței din Marea Britanie investighează pentru a vedea dacă un parteneriat între Alphabet, compannia mamă Google, și startup-ul de inteligență artificială Anthropic a dus la reducerea concurenței, transmite CNBC.

Autoritatea pentru Concurență și Piețe (CMA) a declarat că analizează dacă un parteneriat între cele două firme a dus la” o situație relevantă de fuziune” și dacă aceasta ”poate să aibă ca rezultat o scădere substanțială a concurenței” în Regatul Unit, scrie News.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
VIDEO O reclamă la Gemini, sistemul AI dezvoltat de Google, stârnește indignare CITEȘTE ȘI VIDEO O reclamă la Gemini, sistemul AI dezvoltat de Google, stârnește indignare
Evenimente

24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a. Parteneri: ACUE, ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
30 septembrie - Eveniment Profit.ro e-commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a. Parteneri: ARB, CEC Bank, ContentSpeed, eMag
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-al Parteneri: ACUE, Electrica Furnizare, Raiffeisen Bank
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris Romania

Autoritatea de reglementare a invitat părțile interesate să facă comentarii înainte de a începe o investigație oficială.

Un purtător de cuvânt al Anthropic a declarat pentru CNBC că compania va coopera cu CMA și ”îi va oferi o imagine completă despre investiția Google și colaborarea noastră comercială”.

”Suntem o companie independentă și niciunul dintre parteneriatele noastre strategice sau relațiile cu investitorii nu diminuează independența guvernanței noastre corporative sau libertatea noastră de a colabora cu alții”, a adăugat purtătorul de cuvânt.

Google a respins, de asemenea, preocupările legate de concurență în legătură cu acordul său cu Anthropic.

Un purtător de cuvânt al companiei a declarat pentru CNBC că ”s-a angajat să construiască cel mai deschis și mai inovator ecosistem AI din lume” și a adăugat că Anthropic este ”liber să folosească mai mulți furnizori de cloud și nu solicită drepturi exclusive de tehnologie.”

Google a fost de acord să investească până la 2 miliarde de dolari în Anthropic încă din octombrie, într-o mișcare care a implicat o injecție inițială de numerar de 500 de milioane de dolari și alte 1,5 miliarde de dolari care vor fi oferiți în timp.

Acest lucru a fost pe lângă investițiile anterioare pe care Google le-a făcut în companie, care i-au conferit aproximativ 10% din startup-ul AI.

Anthropic este dezvoltatorul Claude, un chatbot rival al ChatGPT al OpenAI.

FOTO Primul vapor cu mașini electrice Leapmotor pentru Europa CITEȘTE ȘI FOTO Primul vapor cu mașini electrice Leapmotor pentru Europa

Giganții americani ai tehnologiei au investit agresiv în companii despre care cred că pot fi lidere în inteligența artificială, pe fondul unei frenezii globale în jurul acestei tehnologii.

Anthropic este una dintre acele companii. Amazon, de exemplu, s-a angajat anul trecut să investească până la 4 miliarde de dolari în Anthropic.

Cu toate acestea, autoritățile de reglementare din SUA și Marea Britanie au devenit din ce în ce mai preocupate de investițiile făcute de giganții tehnologici în firmele mai mici.

În aprilie, CMA a declarat că deschide o investigație privind parteneriatele dintre Microsoft și firma franceză de inteligență artificială Mistral și relația dintre Amazon și Anthropic, precum și angajarea de către Microsoft a foștilor angajați ai Inflection AI.

Visual Fan, companie care a anunțat livrarea unei centrale fotovoltaice pentru Atoliv România, vine cu dividende pentru acționari CITEȘTE ȘI Visual Fan, companie care a anunțat livrarea unei centrale fotovoltaice pentru Atoliv România, vine cu dividende pentru acționari

Comisia Federală pentru Comerț din SUA investighează și aceste parteneriate similare.

CMA, din Marea Britanie, și-a intensificat controlul asupra marilor firme de tehnologie din SUA în ultimii ani, verificând dacă tranzacțiile pe care le fac vor reduce concurența pe piața relevantă.

Una dintre cele mai notabile bătălii ale autorităților de reglementare a fost blocarea inițială a preluării de către Microsoft a companiei de jocuri Activision Blizzard, în valoare de 69 de miliarde de dolari, deși CMA a aprobat în cele din urmă acordul.

viewscnt
Afla mai multe despre
marea britanie
alphabet
ai anthropic